čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Olomoucký kraj letos dostane na opravu silnic 182 milionů

Olomoucký kraj letos od státu dostane na opravy silnic druhé a třetí třídy 182 milionů korun. Zlínský kraj může počítat s částkou 104 milionů korun. Na tiskové konferenci u příležitosti Moravského dopravního fóra to řekl ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury Zbyněk Hořelica.

Vláda dá letos krajům na opravy silnic nižších tříd celkem tři miliardy korun, z toho 2,5 miliardy z prostředků SFDI a půl miliardy z vládní rozpočtové rezervy. Stejnou částku kraje dostaly i loni. Peníze na opravu krajských silnic, z nichž značná část je ve špatném technickém stavu, jsou podle Hořelici rozdělovány podle rozsahu silniční sítě v jednotlivých krajích.

Olomoucký kraj vlastní zhruba 3100 kilometrů silnic druhé a třetí třídy, které jsou velmi zanedbané. Odborníci odhadují, že jejich oprava bude stát přibližně 25 miliard korun. Kraj ročně do jejich rekonstrukce a údržby investuje asi miliardu korun. Ministerstvo dopravy finančně podpořilo obnovu krajských silnic v Olomouckém kraji poprvé v roce 2015, a to dotací 280 milionů korun.

Předchozí investice do opravy silnic značně zatížily krajský rozpočet. V letech 2006 až 2014 Olomoucký kraj kumuloval úvěry 4,6 miliardy korun, které si vzal na opravy silnic a další investice spolufinancované z fondů EU. Zadlužení kraje bylo tehdy podle údajů ministerstva financí nejvyšší v zemi. V posledních čtyřech letech se dluh snížil. Na konci loňského roku kraj dlužil 3,7 miliardy korun.

Čtěte více:

Autoři | Foto Michaela Valsová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.