pátek 29. března 2024 Taťána

Kampaň „Řídím, piju nealko pivo“ o Velikonocích znovu prověří řidiče

O Velikonocích odstartuje ve všech čtrnácti krajích České republiky již sedmý ročník dopravně bezpečnostní kampaně „Řídím, piju nealko pivo“. Každoročně ji pořádá Český svaz pivovarů a sladoven (ČSPS) spolu s Policií ČR a oddělením BESIP Ministerstva dopravy. Projekt podporuje zodpovědné řidiče a upozorňuje na to, že alkohol za volant nepatří.

V období Velikonoc čekají na řidiče pravidelné silniční kontroly, které se budou zaměřovat i na prevenci v oblasti dodržování zákazu řízení pod vlivem alkoholu. Dopravní policisty na vybraných stanovištích po celé ČR doprovodí promotéři ČSPS a koordinátoři oddělení BESIP. Zodpovědné řidiče pak odmění nealkoholickým pivem a alkohol testerem. „Osvěta a prevence jsou vždy účinnější než jakákoliv forma a výše trestu,“ vysvětluje cíl kampaně Martina Ferencová, výkonná ředitelka ČSPS.

Počty dopravních nehod způsobených pod vlivem alkoholu

Policie ČR v loňském roce evidovala 4 373 dopravních nehod zaviněných pod vlivem alkoholu. O život při nich přišlo 52 lidí, což je oproti roku 2015 zlepšení. Předloni řidiči pod vlivem alkoholu zavinili o 171 nehod více a zmařili celkem 62 životů. Alarmující pak i nadále zůstává skutečnost, že loni u celkem 2 691 dopravních nehod zaviněných pod vlivem alkoholu policisté naměřili řidičům více než 1,5 promile alkoholu v krvi.

„Nejvyšší počet nehod zaviněných pod vlivem alkoholu jsme v loňském roce evidovali ve Středočeském, Moravskoslezském a Jihomoravském kraji,“ komentuje loňský vývoj plk. Tomáš Lerch, ředitel služby dopravní policie ČR. Nejméně nehod zaviněných pod vlivem alkoholu bylo evidováno v Karlovarském kraji, na Vysočině a v Libereckém kraji. Dobrou zprávou je, že počet dopravních nehod pod vlivem alkoholu od roku 2011 klesá.

 „Situace ale není stále optimální. Při kontrolách se běžně setkáváme s hazardéry, kteří usednou za volant i pod vlivem alkoholu. Proto vítáme osvětové projekty, které se na prevenci konzumace alkoholu u řidičů zaměřují,“ doplňuje Tomáš Lerch.

Tisíce oslovených lidí

Kampaň „Řídím, piju nealko pivo“ se na české silnice vrací již posedmé. V loňském ročníku prošlo policejní kontrolou přes 3 000 řidičů, od roku 2011 je to celkem téměř 28 000 řidičů. Akce zároveň spojuje kontroly na silnicích spolu s osvětou na letních hudebních a pivních festivalech. „Od roku 2011 jsme díky kampani 'Řídím, piju nealko pivo' oslovili přes 47 500 lidí. Do projektu se pravidelně zapojuje téměř devadesát procent výrobců nealkoholického piva na českém trhu,“ říká Martina Ferencová, podle které se nealkoholické pivo jako dárek pro zodpovědné řidiče ukazuje jako srozumitelné a navíc i vítané upozornění na to, že alkohol za volant nepatří.

Projekt „Řídím, piju nealko pivo“ podporuje od loňského roku závodník prestižního seriálu Mistrovství světa silničních motocyklů Jakub Kornfeil.

Čtěte více:

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.