pátek 29. března 2024 Taťána

Olomoucký kraj chce po Arrivě kvůli stávce řidičů 4 miliony Kč

Olomoucký kraj po dopravci Arriva Morava požaduje čtyři miliony korun za to, že kvůli stávce řidičů ve čtvrtek 6. dubna na Šumpersku a Jesenicku nevyjela většina regionálních autobusových spojů. Sankce vyplývá ze smlouvy s dopravcem, řeklamluvčí hejtmanství Kamila Navrátilová.

"Společnost Arriva si 12. dubna převzala fakturu za nejeté spoje na Jesenicku a Šumpersku. Celková částka je 4,035 milionu korun," uvedla Navrátilová.

Mluvčí společnosti Arriva Roman Herden řekl, že dopravce už o pokutě od Olomouckého kraje ví. "Víc k tomu teď nemohu říct. Budeme společně s krajem ještě jednat," dodal. Společnosti Arriva Morava už dříve avizovala, že případnou sankci bude chtít přenést na organizátory stávky řidičů.

V Olomouckém kraji se 6. dubna k jednodenní stávce organizované kvůli mzdovým požadavkům připojilo 120 řidičů autobusů Arriva Morava na Šumpersku, Jesenicku, v Mohelnici a v Zábřehu.

Stávka řidičů tehdy zkomplikovala obyvatelům Šumperska a Jesenicka dopravu do zaměstnání a škol. Lidé museli nasednout do vlaků, automobilů nebo několik kilometrů dlouhou trasu v ranním sychravém počasí zvládnout na kole či pěšky.

Olomoucký kraj kvůli růstu mezd řidičů linkových autobusů, o kterém rozhodla vláda, musí dopravcům ročně zaplatit o 52 milionů korun víc. Hejtmanství peníze dalo z přebytku rozpočtu a částku bude žádat od státu.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.