čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Od Koruny k Metropolu by měly vést tramvajové koleje

Olomoucká radnice plánuje propojit tramvajovou trať přes historické centrum města s nedalekými kolejemi, po kterých jezdí tramvaje do vozovny. Na tramvajové propojení ulic 8. května a Sokolská přes Zámečnickou ulici už zadala studii, řekl primátorův náměstek Ladislav Šnevajs.

Koleje by měly být položeny na zhruba sedm desítek metrů dlouhém úseku Zámečnické ulice, která spojuje ulice Sokolská a 8. května a pokračuje ke Studentské ulici. Součástí projektu má být i případná rekonstrukce křižovatky u kina Metropol.

"O tomto propojení (tramvajových tratí) uvažujeme z provozních důvodů, aby se zjednodušil nájezd do tramvajového depa a aby v okamžiku výluk se mohla právě v prostoru těchto ulic tramvaj otočit a jet zpět. A nemusela zajíždět buď z jedné strany na nádraží nebo z druhé strany do Neředína," uvedl Šnevajs.

Řidiči tramvají nyní mají k dispozici pouze jednu odbočku do depa umístěného v Sokolské ulici, která vede z náměstí Národních hrdinů. Přes Zámečnickou ulici by to tramvaje jedoucí od nádraží měly do vozovny mnohem blíž.

"Předpokládáme, že studie bude hotová někdy na podzim. Na to by měla navázat další projektová dokumentace," uvedl Šnevajs, podle kterého by tramvajové trati mohly být propojeny zhruba v roce 2020. Náklady na projekt, který chce město financovat s pomocí dotací z ITI Olomoucké aglomerace, Šnevajs nedokázal odhadnout. "Bude záležet na tom, jak komplexně se úprava pojme. Chtěli bychom v rámci tohoto projektu zrekonstruovat i tramvajovou trať, která vede po ulici Sokolská," podotkl.

Čtěte více:

Autoři | Foto Google maps

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.