pátek 29. března 2024 Taťána

V Olomouci budou od pátku jezdit pouze nízkopodlažní autobusy

Na linkách městské hromadné dopravy v Olomouci budou od pátku jezdit už jen nízkopodlažní autobusy. Dopravní podnik města Olomouce dnes totiž převzal dalších deset nových autobusů Solaris Urbino, a letité vozy Karosa tak ráno vyjely do ulic města naposledy. Olomouc se stala největším městem, které na linky nasazuje výhradně nízkopodlažní autobusy, řekl dnes novinářům ředitel Dopravního podniku města Olomouce Jaromír Machálek.

"Je to pro nás významný den. Od zítřka (od pátku) budou všechny autobusy v Olomouci pouze nízkopodlažní," uvedl. Nové nízkopodlažní autobusy Solaris Urbino budou v Olomouci podle Machálka nasazovány na městské linky číslo 10, 12, 16, 17 a 19.

Dodávka deseti autobusů je součástí tříletého kontraktu, který loni uzavřel DPMO se společností Solaris Bus & Coach S.A. a Solaris Czech. Cena nákupu všech 26 autobusů činila 156,5 milionu. "Příští rok nás čeká dodávka posledních osmi autobusů z tohoto kontraktu," podotkl Machálek.

Olomoucký dopravní podnik nyní provozuje 79 nízkopodlažních autobusů, jejichž průměrné stáří díky nákupu nových vozů kleslo na sedm let. Podle směrnic nesmí průměrné stáří autobusů MHD překročit devět let. "Nejstarší autobusy Solaris z roku 2003 budou postupně obměněny, abychom měli neustále nové autobusy a byl zajištěn komfort cestujících," řekl Machálek.

DPMO postupně modernizuje také tramvaje. Například v roce 2013 hlavně kvůli zprovoznění nové trati na lidnaté sídliště Nové Sady pořídil 18 nových či modernizovaných tramvají za 370 milionů korun. Jejich nákup byl ze 75 procent financován dotací z Regionálního operačního programu Střední Morava. Nedávno DPMO vypsal tendr na nákup osmi nových tramvají i prvního elektrobusu. Do této modernizace vozového parku hodlá s pomocí evropských dotací do roku 2018 investovat více než 250 milionů korun.

Čtěte více:

Autoři | Foto DPMO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.