sobota 20. dubna 2024 Marcela

Dálnice u Prostějova byla po nehodě cisterny otevřena nad ránem, po jedenadvaceti hodinách

Dálnice D46 na Prostějovsku je již otevřena, hasičům se havarovanou cisternu podařilo odklidit nad ránem. Tah byl uzavřen v obou směrech téměř 21 hodin. Cisterna s nebezpečnou látkou, kterou museli hasiči komplikovaně přečerpat do náhradní cisterny, havarovala mezi Držovicemi a Olšany v sobotu v 06:30.

Na místě zasahovaly čtyři desítky hasičů, jeden z nich byl při zásahu lehce zraněn, řekl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

„Dálnice byla otevřena jedním směrem ve 03:10, v obou směrech ve 03:30. Havarovanou cisternu se podařilo dostat zpět na kola před 01:00, zásah byl velmi komplikovaný," uvedl mluvčí hasičů.

Nehoda se stala v 06:30 ve směru z Olomouce na Prostějov mezi exitem Držovice a Olšany na Prostějovsku. Havaroval řidič polské národnosti, který se s cisternou převrátil při nehodě na bok. Při nehodě byl lehce zraněn a byl odvezen do nemocnice. Podle Hošáka cisterna převážela 32 tun nebezpečné chemikálie. Její přesné označení hasiči nesdělili, uvedli pouze, že jde o leptavou hořlavou látku.

Na místě proto zasahovali v dýchací technice. Kvůli zamezení úniku chemikálie museli nejprve vytvořit těžkou pěnu. „Zásah byl velmi náročný z více hledisek. Jednak museli hasiči zasahovat v dýchací technice a v protichemických oblecích. Na místě se tak museli obměňovat zasahující hasiči, vystřídalo se zde více skupin a museli být povoláni také hasiči ze zálohy. Na místě navíc panovalo extrémní vedro, teploty byly až tropické. Zásah byl také nebezpečný vzhledem k charakteru látky," doplnil mluvčí hasičů a poukázal také na časovou náročnost zásahu.

Okolnosti nehody vyšetřuje policie, bližší informace k nehodě zatím nesdělila.

Čtěte více:

 

Autoři | Foto čtenář Radim

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.