čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Oprava poškozeného vlaku Leo Express potrvá měsíce

Několik měsíců potrvá oprava vlakové soupravy Leo Express, která v pondělí ráno na nádraží v Přerově zřejmě kvůli zdravotní indispozici strojvedoucího narazila do zarážedla na konci koleje. Vyčíslení škod ještě nebylo ukončeno, řekla dnes mluvčí společnosti Leo Express Kateřina Veitová.

Drážní inspekce škodu na vlaku v pondělí předběžně vyčíslila na 20 milionů korun. Dopravce kvůli nehodě přišel o jednu ze svých pěti vlakových souprav a musel dočasně zrušit několik pravidelných spojů.

"Podle odhadů bude oprava jednotky trvat určitě několik měsíců," uvedla Veitová. Při nárazu vlakové soupravy Leo Express na zarážedlo popadali ve vozech cestující. Na místě ošetřili záchranáři 15 lidí, Drážní inspekce mluví o 18 zraněných včetně tří zaměstnanců dopravce. "Primárně je nejdůležitější zdravotní stav zraněných, který je v tuto chvíli, dle našich informací, stabilizovaný," podotkla Veitová.

Vedení společnosti Leo Express řeší, jak nahradí výpadek v přepravní kapacitě způsobený několikaměsíční opravou poškozené soupravy. Jednou z možných variant je nasazení náhradní jednotky. "Vzhledem k dočasné ztrátě jedné soupravy jsme okamžitě přikročili ke zrušení části spojů, které potrvá do dokončení opravy naší jednotky, případně do nasazení náhradní jednotky či dalšího dopravního řešení," uvedla Veitová.

Leo Express zahájil činnost v roce 2013 jako železniční přepravce. Kromě osobních vlaků provozuje i autobusové linky. Loni svezl svými vlaky a autobusy 1,4 milionu cestujících. Společnost v roce 2016 vykázala ztrátu zhruba 110 milionů korun, meziročně jde o propad o deset milionů korun.

Čtěte více:

Autoři | Foto By Petr Štefek (Own work) [CC BY-SA 3.0 cz (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/cz/deed.en)], via Wikimedia Commons

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.