čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Olomouc zavede placení parkovného pomocí SMS a zvýší poplatek

Řidiči budou moci od 1. července platit za parkování v centru Olomouce pomocí SMS zpráv odeslaných ze svých mobilních telefonů. Město zároveň sjednotí zóny placeného parkování a zvýší cenu parkovného na 30 korun za hodinu. Novinářům to dnes řekl primátor Antonín Staněk.

"Zavedením bezhotovostní úhrady chceme lidem usnadnit placení parkovného a konečně se posunout na úroveň, kterou dlouhodobě poskytují moderní technologie," uvedl Staněk. Nyní stojí hodina parkování ve dvou zónách 10 nebo 20 korun. Poplatek za krátkodobé parkování se bude v Olomouci měnit poprvé od roku 2007.

Podle primátorova náměstka Aleše Jakubce nová cena parkovného nebude vybočovat z republikového standardu. "Změnami v parkování v historickém centru chceme přimět řidiče a přesvědčit Olomoučany o výhodách veřejné, případně alternativní dopravy," podotkl Jakubec.

Řidič po zprovoznění nového systému zašle SMS na pětimístné telefonní číslo. Zpráva bude obsahovat informace o zóně, kde parkuje, i registrační značku vozidla. Poskytovatel služby poté zašle parkujícímu potvrzovací SMS zprávu. Jakubec odhadl, že v prvním roce by SMS zprávy mohly tvořit deset procent plateb za parkování.

Strážníci budou placení SMS parkovného kontrolovat pomocí tabletu. "Máme vlastní informační systém s univerzálním platebním portálem. Strážníkovi stačí naskenovat registrační značku vozidla a systém ji ztotožní s uhrazenou platbou," uvedl ředitel městské policie Pavel Skalický.

Radnice zároveň připravuje bezhotovostní platby parkovného pomocí mobilní aplikace pro chytré telefony. "V případě, že nevzniknou komplikace při výběrovém řízení, mola by být spuštěna od nového roku," dodal Jakubec. Město chce na podzim zprovoznit také prvních deset parkovacích automatů, v nichž bude možné platit mincemi i platební kartou.

O placení parkovného pomocí mobilních telefonů se v Olomouci diskutuje už dlouhou. První zakázku na placení parkovného pomocí SMS zpráv radnice vypsala v roce 2010, ale nakonec byla zrušena. Zavedení mobilních plateb radní znovu začali plánovat v roce 2014.

Čtěte více:

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.