sobota 20. dubna 2024 Marcela

Na nájezdu na Tovární blikejte vpravo, i když je to méně bezpečné, říká odborník

Křižovatka na Tovární ulici v Olomouci je specifická svým uspořádáním a pro některé řidiče je problematické rozhodnout, který blinkr při odbočování použít, jestli levý nebo pravý. Jedna část řidičů na této křižovatce bliká doleva a druhá doprava, přestože všichni odbočují stejným směrem. Silnice zdánlivě působí jako připojovací pruh, ale jde o klasickou křižovatku s přikázaným směrem jízdy.

Řešením by podle krajského koordinátora bezpečnosti dopravy Miroslava Charouze bylo označit silnici jako připojovací pruh.

„Na Tovární je ta situace atypická, protože se silnice napojuje na hlavní zešikma. Zákon chce, aby řidiči blikali doprava, ale spousta lidí používá levý blinkr, protože jsou přesvědčeni o tom, že přijíždějí do silnice, na kterou se připojují a je to vlastně bezpečnější, protože řidiči jedoucí po hlavní mají větší šanci vidět levý blinkr,“ říká Charouz. Jedním dechem zároveň dodává, že osobně v řešení této křižovatky nemá nic proti žádné z obou variant.

„Je to nešťastné technické řešení, nevypadá to jako klasická vedlejší silnice. Odborníci, kteří to studují by se měli zamyslet a měli by zvážit jestli by to nemělo být klasifikováno jako připojovací pruh,“ navrhuje Miroslav Charouz řešení situace.

Foto Lukáš Kobza

Štítky nehoda, křižovatka, doprava, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.