čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Hlavní nádraží v Olomouci bude bez elektřiny

Bez elektřiny se ocitně na krátkou dobu jedno z nejfrekventovanějších míst v Olomouc, hlavní vlakové nádraží. Provoz na nádraží zkomplikuje výměna napájecích kabelů, kvůli které bude stanice na čas bez dodávky elektrické energie. Cestující budou o odjezdech vlaků informovat pracovníci Českých drah a v době přerušení dodávky elektřiny je odbaví průvodčí ve vlacích. Akce je součástí rozsáhlé rekonstrukce železniční stanice.

„Dodávka elektrické energie na nádraží bude ve středu zcela přerušena od 08:00 do 08:30 a od 16:00 do 16:30. V tomto časovém období bude operátorka rozhlasu spolupracovat s informátory ČD, kteří budou mít v hale k dispozici papírovou tabuli s předtištěnými odjezdy vlaků. Operátorka bude zaměstnance ČD telefonicky informovat o nástupišti, koleji a případném zpoždění vlaku," uvedla dnes mluvčí ČD Kateřina Šubová. Po zbývající část plánované výměny kabelů bude zajištěno náhradní napájení nádraží elektřinou. "Může však docházet ke krátkodobým výpadkům," podotkla Šubová.
Modernizace železniční stanice Olomouc, která byla zahájena loni v polovině října, zahrnuje rekonstrukci nástupišť, podchodu, kolejí, mostů na příjezdové trase i zabezpečovacího zařízení. V podchodu by měly být instalovány jezdící schody. Jedna z nejfrekventovanějších stanic v zemi získá další nástupiště a bezpečnost cestujících a provozu bude hlídat kamerový systém.
Rekonstrukce železniční stanice Olomouc bude stát 1,894 miliardy korun bez DPH. Původní odhady mluvily o nákladech 3,1 miliardy korun. Zakázku vyhrálo sdružení REŽOL, které tvoří firmy OHL ŽS a Alpine Bau CZ. Termín dokončení stavby je naplánován na srpen 2016. Původně měla být modernizace stanice hotova do konce roku 2015, avšak její zahájení bylo zpožděno, když se jeden z uchazečů o zakázku odvolal k antimonopolnímu úřadu.
 

Autor: L.Behingerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.