středa 24. dubna 2024 Jiří

Jarní Flora se povedla. Přitáhla přes 75 tisíc návštěvníků

Jarní etapu největší a nejstarší tuzemské květinové výstavy Flora si nenechalo ujít více než 75 tisíc návštěvníků. Brány Flory byly otevřené od čtvrtku do neděle. Největší zájem měli o hlavní expozici, výstavu peruánských orchidejí či jarní zahradnické trhy, kde mohli nakoupit květiny, rostliny či nářadí pro zahradu. Počet návštěvníků vzrostl oproti loňskému roku o 17 tisíc lidí.

Velký zájem potěšil ředitele výstaviště Jiřího Uhlíře. „Návštěvníky jistě lákal nově otevřený pavilon A i v něm umístěná reprezentativní hlavní expozice Divotvorná zahrada. Díky mediálním partnerstvím jsme také posílili propagaci akce. V neposlední řadě nám přálo počasí,“ nastínil možné příčiny nejvyšší návštěvnosti posledních let ředitel.

Letošního 35. ročníku mezinárodní přehlídky květin se zúčastnilo zhruba 500 vystavovatelů z tuzemska, Polska, Slovenska a Nizozemska, kteří po loňské pauze opět zaplnili zrekonstruovaný hlavní pavilon A. Výstaviště zdobily plovoucí květinové záhony s tisíci narcisů, tulipánů, hyacintů a modřenců, muškátů a netýkavek. Výstaviště provonělo i velké množství lilií, kosatců, hledíků, růží, frézií a okrasných stromů a keřů.

Během akce zavítal na Floru ministr zemědělství, který s odborníky ze zemědělských oborů debatoval o plánech resortu v této oblasti, návštěvníky pozdravila peruánská velvyslankyně a výstavu si prohlédla i ambasadorka Nigérie. Tato země se zřejmě představí v Olomouci při letní Floře.

Veletrh po čtyři dny provázel bohatý doprovodný program. Týkal se jak odborných diskusí, přednášek či poraden, tak soutěží v aranžování květin či slavnostní svatební květinové vazbě. Lidé se bavili při hudebních vystoupeních, při jízdě na koni, u několika stánků Univerzity Palackého nebo ve středověkém rytířském ležení. (lbe)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.