čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Na mlhou zahalený Helfštýn zavítal rekordní počet lidí

Hrad Helfštýn na Přerovsku dnes navštívily při tradičním novoročním výšlapu rekordní tři tisíce lidí. Mlhavé počasí spíše připomínalo podzim než zimu. V předchozích ročnících ale turisty od cesty na Helfštýn neodradil ani mráz, sněhová kalamita či hustý déšť. Hrad na kopci u Týna nad Bečvou je nyní pro veřejnost uzavřen, za jeho brány budou moci lidé znovu nahlédnout až v březnu.

"Venku sice byla mlha a Helfštýn vypadal jako tajemný hrad v Karpatech, ale bez několika desítek přišly tři tisíce lidí, což je největší návštěvnost za všech 36 ročníků této akce," řekl ČTK kastelán Jan Lauro. Dosavadní rekord novoročních výšlapů na Helfštýn byl 2100 návštěvníků. Nebývalý zájem lidí o letošní ročník kastelán přisoudil především počasí. "Teplota byla venku příjemná a nepršelo. Hlavní roli určitě sehrálo počasí, ale lidi k nám přilákala i otevřená historická kovárna či možnost ochutnat zabíjačkové speciality," dodal.

Helfštýn byl od rána zahalen v mlze, ve které turisté viděli pouze jeho hrubé obrysy. "Do kopce na zamlžený hrad proudily z Týna davy turistů i rodiny s dětmi. Bylo vidět, že lidé chtěli po svátcích vyrazit na příjemnou procházku," řekla ČTK Alena Straková z Přerova, která se dnes vydala na Helfštýn s celou rodinou. Plné parkoviště bylo také v nedalekém Lipníku, odkud hodně lidí šlo na hrad pěšky.

Pozdvižení mezi návštěvníky Helfštýna odpoledne vzbudil chovatel, který na hrad přivedl desítku tibetských dog. Psi se majestátně procházeli po areálu hradu a hned se stali středem pozornosti návštěvníků. "Sice bylo sychravé počasí, ale dětem to vůbec nevadilo. Byly rády, že mohly hrad vidět i v zimě. Výlet si užily a vypadají spokojeně," podotkla Straková.

Tradice novoročního výstupu na Helfštýn vznikla ve spolupráci s Klubem českých turistů. "Turisté s sebou strhli širokou veřejnost. Od konce listopadu do března je hrad uzavřen a akce je jediná, která dovolí nakouknout za brány Helfštýna během tohoto zimního období. Zřejmě i to je tím velkým lákadlem," řekl Lauro.

Podle něj návštěvníky neodrazuje ani počasí, které je každým rokem v tuto dobu rozdílné. Pamětníci pamatují při výstupu sněhové závěje, déšť či mráz. "Ti skalní stále chodí bez ohledu na počasí, každoročně přicházelo 1500 až 2000 lidí," uvedl Lauro. Loni novoroční výstup absolvovalo zhruba 1400 lidí, na hrad vystoupali navzdory dešti.

Helfštýn založil ve 14. století loupeživý rytíř Friduš z Linavy. Nyní má hrad charakter pevnostní architektury s šesti branami, řadou věží a budov a se systémem valů z 18. století. Vliv na stavební vývoj měli zejména páni z Kravař, Pernštejnové a Bruntálští z Vrbna.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.