sobota 20. dubna 2024 Marcela

Olomouc praskne své bubliny

Válka na Ukrajině nebo nebezpečí Islámského státu se nás na první pohled netýkají, ale v dnešním světě není nic černobílé a právě tato témata chce bez cenzury přiblížit festival dokumentů o lidských právech Jeden svět. V týdnu od 23. do 28. března si na kontroverzní témata můžete udělat svůj vlastní názor a nenechat se tak ovlivňovat pouze oficiálními médii.

Hlavním organizátorem festivalu je nezisková společnost Člověk v tísni a v Olomouci se letos uskuteční už 16. ročník této akce. Každý z nás si kolem sebe vytváříme pohodlnou ochrannou bublinu, do níž vpouštíme jen určité druhy informací, které nerozporují naše vidění světa. Pěstujeme si v ní různé předsudky a polopravdy a jen nám dobře. Právě tuto lhostejnost chtějí tvůrci festivalu narušit.

„Myslíme i na seniory, pro které je vyhrazena sobota 28. března. Na promítání dokumentů je zdarma dopravíme z okolních vesnic a je pro ně připraveno občerstvení,“ zve všechny dříve narozené Zuzana Marešová, koordinátorka festivalu. „Pokud chcete svým prarodičům pootevřít obzory, kontaktujte své místní seniorské centrum, nebo nám napište na mail seniori@jedensvetolomouc.cz,“ dodává Zuzana.

Projekce pro širokou veřejnost se budou konat v kině Metropol a Muzeu umění, program doplní koncerty, výstavy a divadelní představení. S předstihem přinášíme přehled toho, co byste si neměli nechat ujít:

Hned v pondělí 16.3. představí svůj pohled k lidsko-právnímu tématu světoznámý fotograf Jindřich Štreit, vernisáž výstavy nazvané Hranice proběhne v Konviktu od 18:30 hodin.

V sobotu 21.3. ve Smetanových sadech od 13 hodin vystoupí Cirkus Levitare s žonglérskou show a pro děti je připravena výtvarná dílna s bublinkovou fólií.

Oficiální start Jednoho světa připadne na pondělí 23.3. na Horním náměstí, v 16:30 se zde budou dít věci. Večer pak můžete zajít na afterparty do Scube, kde zahraje Olomouc milující DJ Mardoša (Tatabojs).

V úterý 24.3. bude v Metropolu k vidění dokument režisérky Andrei Culkové, která poukazuje na nebezpečí závislosti na cukru. Jak moc nás tato „droga“ poznamenává zjistíte od 17:30.

Následovat bude od 20:30 dánský dokument Bojovníci ze severu, který sleduje pohnutky mladých muslimů z Evropy, kteří se přidávají k radikálním islamistům. 

Ve středu 25.3. navštivte Muzeum umění, kde od 18:30 uvidíte ukrajinský dokument zachycující další pohled na události kolem revoluce na kyjevském náměstí Majdan.

Večer od 20:00 v jazz Tibet klubu začíná charitativní koncert kapely Vložte kočku.

Ze čtvrtečního programu vybíráme dokument Tichá inkvizice, který poukazuje na zákaz potratů v Nikaraguy. V debatě po filmu se na podrobnosti můžete zeptat přímé účastnice Darlin Moliny. Projekce začíná v 17:30. 

Pátek 27.3. přiblíží pohled pedofila vracejícího se do „normálního života“ ve svém dokumentu Danielův svět režisérka Veronika Lišková. Přijďte toto tabu prolomit do Metropolu od 17:30.

Jak ovlivňuje tání ledovce v Grónsku obyvatele polynéského ostrovního státu Tuvalu se dozvíte v sobotu 28.3. od 20:00 v kině Metropol.


Kompletní program festivalu najdete na: www.jedensvetolomouc.cz

Autor: David Superata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.