čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Chystá se premiéra městské hry s názvem Tisíc a jedna Olomouc

V Olomouci se chystá premiéra městské hry s názvem Tisíc a jedna Olomouc. Odehraje se na deseti místech Olomouce, která budou diváci hledat podle mapy. Hra vznikla na základě zhruba stovky příběhů spojených s určitým místem ve městě, které získali divadelníci od obyvatel města. Její premiéra bude uvedena 8. května a zároveň otevře letošní ročník Divadelní Flory Olomouc. Přehlídka letos nabídne na 50 akcí, zamíří na ni divadelníci ze sedmi evropských zemí.

Hru Tisíc a jedna Olomouc uvedou v ulicích členové souboru Divadlo na cucky ve spolupráci s maďarským divadlem KOMA Bázis. "Oslovili jsme Olomoučany na ulicích, historky nám přicházely mailem nebo přes sociální sítě. Příspěvky obsahovaly osobní zážitky, respondenti také často vzpomínali na historické události a proměny Olomouce. Ze stovky námětů pak vznikla jakási mapa příběhů," řekl dnes novinářům dramaturg Jan Žůrek. Původně prý autoři projektu chtěli posbírat až 1000 příběhů, po stovce však jejich příval zastavili. Zajímavého materiálu bylo podle nich dost.

Autoři hry poté jednotlivé příběhy ztvárnili, vznikly tak performance, či úkoly spojené s příběhem. Do městské hry se může zapojit každý návštěvník zdarma, nutná je ale registrace na stránkách www.divadelniflora.cz. Zájemce poté ve skupinách čeká deset zastavení. "Diváci poté musejí ujít celou cestu, která je dlouhá zhruba 2,5 hodiny. Start je na Konviktu," řekl Žůrek.

Ve stejný den, tedy 8. května, bude součástí otevření Divadelní Flory také premiéra adaptace románu Emma od Jane Austenové v podání Moravského divadla. Inscenaci připravuje režisér Šimon Dominik podle adaptace Markéty Machačíkové. "Titul se objeví poprvé na českých jevištích, v titulní roli se představí Lenka Kočišová. Chybět nebude původní hudba, zhudebněné básně ani původní dobové tance," uvedl mluvčí divadla David Kresta.

Přehlídka Divadelní Flora nabídne řadu zajímavých titulů i v příštích dnech. Festival se odehraje od 8. do 17. května na 11 městských scénách a nabídne více než pět desítek akcí. Svou pozornost letos zaměří na tvorbu předních slovenských scén, pražského Divadla Na zábradlí či na tvorbu pětatřicetiletého režiséra, herce i hudebníka Jiřího Havelky. Tradiční součástí programu je i letos dramaturgická linie Visegrad Performing Arts.

Přehlídka má ve městě tradici, letos se koná už 19. ročník. Akce festivalu se odehrají pod střechou Moravského divadla a Divadla na cucky, v prostorech klubů S-Cube, Vertigo nebo Jazz Tibet Clubu či v Uměleckém centru Univerzity Palackého. Její součástí bude také řada besed, setkání s umělci či kulatý stůl na téma divadelní lektorství.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.