sobota 20. dubna 2024 Marcela

Na Helfštýně je k vidění tajemná výstava Metamorfózy

Přehlídka kovaných plastik od sochaře Michala Ptáčka a díla kolektivu autorů z Kovárny Milostovice dnes na hradě Helfštýně na Přerovsku odstartovala letošní sezónní výstavu s názvem Metamorfózy. Výstava na Helfštýně potrvá do konce srpna.

Kastelán hradu Jan Lauro řekl, že výstava je instalována v galerii na druhém nádvoří a čítá několik desítek exponátů. Kromě aktuálních děl sochaře Michala Ptáčka představují svou tvorbu Jan Balner, Jan Braunš, Ondřej Géla a Stanislav Holík z Kovárny Milostovice.

K vidění je například padlý drak vykovaný v roce 2014 během Kovářského fóra v historické hradní kovárně pod názvem Zrodil se a zemřel na kovadlině. Ocelové sochy doplnily kresby, modely a videoukázky z dílen autorů.

Ptáček komponuje moderní sochy z masivních kovaných prvků, často se pouští do nadživotních lidských figur, zvířat a zoomorfních bytostí. Pro návštěvníky Helfštýna je známý jako autor plastiky I. N. R. I. dominující expozici uměleckého kovářství.

"Galerie hradu Helfštýn je každoročně hostitelem toho nejlepšího, co nabízí umělecké kovářství a obory spojené s železem. Dlouhá léta připravujeme mezinárodní setkání uměleckých kovářů, a máme tak těsný styk s kovářskými špičkami. Snažíme se vždy vyďobávat to nejlepší, co současná produkce nabízí. Tihle pánové jsou absolutní hvězdy mezi lidmi, kteří se tomu věnují," podotkl kastelán.

Černé řemeslo je s Helfštýnem úzce spojeno posledních 34 let. Je to především díky každoročnímu mezinárodnímu setkání uměleckých kovářů Hefaiston, které se koná vždy na konci srpna. Loni hrad na sezonní výstavě představil akty a zvířecí figury italského sochaře a kováře Maria Converia. Z Itálie pracovníci hradu dovezli pro výstavu tři desítky exponátů, výstavu doplnila i díla z vlastních sbírek hradu.

Helfštýn založil ve 14. století loupeživý rytíř Friduš z Linavy. Nyní má hrad charakter pevnostní architektury s šesti branami, řadou věží a budov a se systémem valů z 18. století. Vliv na stavební vývoj měli zejména páni z Kravař, Pernštejnové a Bruntálští z Vrbna.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.