čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Stovka veteránů se vydala směrem na Helfštýn

Přes 120 historických vozidel vyrobených do roku 1939 dnes tradiční spanilou jízdou na hrad Helfštýn otevřelo letošní sezonu. Historická auta i motocykly z celé země se na stokilometrový okruh vydala z Lipníku nad Bečvou, projedou přitom třemi desítkami obcí Přerovska, ale i Vsetínska a Kroměřížska. Jedna z největších tuzemských veteránských akcí s názvem Helfštýnský okruh, která se koná již po sedmnácté, do Lipníku i okolí přilákala stovky návštěvníků.

"Letos se akce účastní 125 historických vozidel, z toho 70 motocyklů,vyrobených do roku 1939. Vozidla jsou z celého Československa i z Německa. Závod je pro majitele veteránů prestižní záležitostí, účastníků se přihlásilo více, než jsme mohli vzít. Kritériem byl nejen rok výroby, ale i to, aby bylo každé auto jiné, lidé tak neuvidí dvě stejná vozidla. Naštěstí mají sběratelé většinou vozů více, tak oprášili i jiné," řekl dnes pořadatel akce Jiří Zemánek z Oldtimer Clubu Helfštýn.

Majitelé veteránů vyrazili na trasu o délce 105 kilometrů napříč 28 obcemi na Přerovsku ale i ze sousedního Zlínského kraje. Obdivovat je mohli i lidé v Přerově, Horní Moštěnici, Bystřici pod Hostýnem či v Kelči na Vsetínsku. Cílem byl již každoročně hrad Helfštýn, kde byla naplánována i velká přehlídka pro návštěvníky. Akci si lidé i majitelé vozidel v dobových oblečení užívali. "Letos jsme tady poprvé, máme premiéru. Přijeli jsme z Ostravy, je tady spousta krásných milých usměvavých lidí v dobových kostýmech a do toho vůně benzinu," řekl dnes Petr Michálek. Na akci vyrazil s autem značky Buick z roku 1924. "Loni jsme s dědečkem oslavili 90 let," řekl majitel auta.

Nejstarším motocyklem na závodu byl stroj Omega z roku 1923, nejstarší auto Fiat Zero bylo vyrobeno v roce 1912. Lidé obdivovali i stroje značek Indian, Ariel či Harley Davidson. Podle Zemánka se v minulosti akce účastnily i stroje starší, doplatily ale na náročnost trasy a po "svých" do cíle už nedojely. "Trasa je poměrně dlouhá a náročná, zabijákem je i poslední výstup na Helfštýn. Kvůli tomu účastníci pro tuto akci volí stroje, které jsou spolehlivé," dodal Zemánek.

Helfštýnský okruh se koná na střední Moravě tradičně každé dva roky. Majitelé veteránů se podobnou spanilou jízdou, při které je cílem rovněž hrad Helfštýn, loučí také na konci sezony. Loni ji na konci září uzavíralo osm desítek majitelů veteránů, kteří se vydali na zhruba osmdesátikilometrovou trasu napříč střední Moravou.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.