pátek 29. března 2024 Taťána

Hrad Helfštýn se promění v jedno velké knihkupectví

Středověký hrad Helfštýn na Přerovsku bude poslední květnový víkend obložen knihami. Takzvané Knižní trhy návštěvníkům nabídnou pohled do současné knižní produkce. V prostorách hradu se představí zástupci menších nakladatelství, plánují se také autorská čtení a v dílnách si budou moci zájemci vyzkoušet knihařská řemesla.

Nultý ročník Knižních trhů je letošní novinkou v kulturním kalendáři hradu. Organizátoři akce počítají, že by tím mohli na hradu zavést tradici. "Dlouhodobě se snažíme na hradě oživovat čtení hlavně pro děti v rámci akce Celé Česko čte dětem. Jelikož komorní akce z posledních let se setkávaly s velkým pozitivním ohlasem, rozhodli jsme se projekt rozšířit. Oslovili jsme řadu malých nakladatelů a také řadu řemeslníků, kteří se věnují výrobě knih," uvedl kastelán hradu Jan Lauro.

Organizátoři akce oslovili menší nakladatelství zaměřená především na dětskou, uměleckou a vědeckou literaturu. "Každý z nakladatelů dostane prostor pro představení práce své i autorů, se kterými spolupracuje. Velký sál H-studia na třetím nádvoří se tak promění v interaktivní knihkupectví, kde se návštěvníci dozvědí vše podstatné přímo od lidí, jež se na vzniku publikací podíleli," doplnil kastelán.

Amfiteátr v takzvaném Psinci mezi třetí a čtvrtou hradní bránou oživí autorská čtení. Chybět nebudou ani dílny, kde bude představen průřez knihařskými řemesly od lití liter, přes výrobu papíru až po samotné vazby. Nejmenší návštěvníci si budou moci vyrobit například vlastní razítko nebo záložku pod vedením zkušených výtvarníků.

Prostor na hradě dostanou také zaměstnanci přerovské knihovny. Milovníky literatury seznámí o chystaných novinkách, ale i s děním ze zákulisí knihovnické práce. Součástí trhů bude také hradní antikvariát. Starší knížky si budou moci lidé odnést po splnění některých z připravených úkolů.

Hrad Helfštýn se snaží novinky do programu návštěvnické sezony zavést téměř každoročně. Novou tradicí se zde stala například Helfštýnská pouť, loni byla novinkou exhibiční utkání zápasníků za hradbami, do povědomí se dostává také noční promítání na hradě. Středověký hrad je však stále nejznámější prezentací uměleckých kovářů z celého světa, kteří se na hrad každoročně sjíždějí na mezinárodní sympozium s názvem Hefaiston na konci srpna.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.