středa 24. dubna 2024 Jiří

Ředitelé Muzea umění se ohradili proti trestnímu oznámení ministra kultury Staňka

Ministr kultury Antonín Staněk podal blíže nespecifikované trestní oznámení na dva ředitele Muzea umění Olomouc, Pavla Zatloukala, ředitele muzea, který ve funkci působil od roku 1990 až do roku 2013, a Michala Soukupa, kterého ministr odvolal z postu v dubnu tohoto roku. Oba dva ředitelé se k podaným trestním oznámením vyjádřili. Texty zveřejňujeme v plném rozsahu.

„Ministerstvo nezveřejnilo, v čem jsem měl jako ředitel Muzea umění pochybit. Nicméně to vypadá, že se jedná o cenu pozemků pro Středoevropské fórum. Bylo by jednodušší, ale mediálně určitě méně zajímavé, kdyby se pan ministr Staněk a jeho lidé podívali do šanonů na ministerstvu kultury, kde jsou všechny smlouvy schválené ministerstvem kultury i s doložkami ministerstva financí. Tím by celá tahle uměle nafouknutá bublina splaskla. Víc k tomu nemám co dodat, protože oficiálně jsem zatím žádné vyrozumění nedostal a nikdo mě ani nekontaktoval.“

Prof. Pavel Zatloukal, ředitel Muzea umění Olomouc v letech 1990-2013

 

„Co bych měl říct k tomuto ministrovi, který dehonestuje Muzeum umění Olomouc jako instituci, dehonestuje všechny lidi, kteří pracují nebo pracovali v nejlepší míře a s nejlepším svědomím a vědomím pro český stát. Jaké jsou za tím úmysly pana ministra Staňka, nevíme, ale určitě se budeme bránit právní cestou."

Mgr. Michal Soukup ředitel, Muzea umění Olomouc v letech 2013-2019

Autoři | Foto Muzeum umění Olomouc

Štítky muzeum umění, Staněk, Zatloukal, Soukup, trestní oznamení

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.