čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Budou se konat již tradiční Svátky města Olomouce, letos přijdou s novinkami

Divadlo, velký open-air koncert, večerní průvod šermířů a historických konšelů, bitva císařského a švédského vojska, nová historická expozice, zpřístupněná renesanční lodžie či den otevřené radnice a setkání primátora s občany… Začátek června bude patřit Svátkům města Olomouce. Svátkům tradičním, ovšem letos s celou řadou novinek a inovací.

„Svátky města Olomouce patří tradičně k nejoblíbenějším dnům v životě našeho města. Chceme navázat na všechno pozitivní z minulosti a svátky navíc obohatit několika zajímavými novinkami,“ říká primátor Antonín Staněk. „Svátky města Olomouce jsou v tomto roce výjimečné a to hned z několika důvodů. Budou spojeny s velkým a tradičním festivalem Svátky písní a poprvé se bude konat Večerní průvod ke cti svaté Pavlíny,“ říká Radim Schubert, vedoucí oddělení kultury.

Slavnostní průvod s ostatky patronky města svaté Pavlíny se odehraje v pátek 5. června, tentokrát ovšem poprvé vyrazí do ulic až večer, po hlavním koncertu. Představitelé města v kostýmech historických konšelů, zhruba 150 šermířů rovněž v historických oděvech, navíc s hořícími pochodněmi, to slibuje velký vizuální zážitek. „Současně budeme rádi, když se do průvodu zapojí v co největší míře Olomoučané i návštěvníci města,“ dodává náměstek primátora Pavel Urbášek.

Druhou novinkou je propojení Svátků města se Svátky písní Olomouc. V pátek 5. června zažije Horní náměstí od 19 hodin velký Open-air koncert v podání kapely Hudebního institutu a nejméně dvou stovek zpěváků, účastníků festivalu Svátky písní. Návštěvníci se mohou těšit na úpravy skladeb od Beatles, Queen, Pink Floyd či například od Stinga.

Živo ale bude v centru města v pátek už od rána. Na Dolním náměstí najdou lidé spoustu příležitostí k malým i větším nákupům v rámci Hanáckého farmářského trhu, flerjarmarku a Knižních a antikvárních trhů, později se přidá historický a řemeslný jarmark s dílnami a také prezentace olomouckých minipivovarů.

V sobotu 6. června se Olomoučané dočkají další významné novinky, a to opravdu zcela maximálně otevřené radnice. Na radnici se navíc budou v sobotu odehrávat současně čtyři akce. „Chci využít letošní svátky města a pozvat občany na radnici. Chtěl bych Olomoučany pozvat k osobnímu setkání a diskuzím o reálných všedních problémech města či podnětech k fungování města,“ vysvětluje primátor Antonín Staněk. Zájemci o debatu s primátorem ve skupinách do deseti osob se mohou od 1. června objednávat na konkrétně uvedené časy, a to buď e-mailem, či telefonicky, u asistenta primátora Richarda Schwarze (richard.schwarz@olomouc.eu, tel. 605 974 124). K diskuzím s občany budou připraveni také náměstci primátora Pavel Urbášek a Ladislav Šnevajs, a rovněž i zástupci městské policie.

Od 10 do 15 hodin bude historická budova radnice otevřená také pro návštěvníky, vstup bude výjimečně umožněn po schodišti přes umělecky unikátní a také z laického pohledu nádherně zdobenou renesanční lodžii, která obvykle bývá uzavřená. Vstup do radnice bude samozřejmě možný také hlavním vchodem. Klasické turistické prohlídky radnice a radniční věže doplní zbrusu nová expozice, která představí čtyři nejvýznamnější historické představitele Olomouce. Olomoučané se seznámí se starosty Franzem Kreimlem, Karlem Brandhuberem, Josefem von Engel a Richardem Fischerem, a shlédnou i doklady z jejich působení v čele města.

Na nádvoří radnice zamíří milovníci gastronomie. Odehraje se zde totiž gastronomická přehlídka Ochutnejte Hanou. Ve stáncích zde zájemci najdou teplou i studenou kuchyni, především regionálního charakteru. Tuto zajímavou akci připravila Střední Morava – Sdružení cestovního ruchu.

Ani sobota nepřeruší jednu z nejsvátečnějších funkcí radnice, a to pořádání svatebních obřadů v obřadní síni. Během tohoto svátečního dne se uskuteční osm svatebních obřadů. Snoubenci a svatební hosté budou mít výjimečně otevřený vstup na radnici venkovním schodištěm nad hlavním vstupem.

Druhý den svátků, sobota, je určen především rodinám s dětmi. Na Horním náměstí budou koncerty, bohatý doprovodný program, dětská zóna, divadla, dílny a výstavy. V Bezručových sadech bude celou sobotu vojenské ležení s šermířskými vystoupeními, které v 16 hodin vyvrcholí Velkou historickou bitvou.

Zdroj: olomouc.eu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.