pátek 29. března 2024 Taťána

James Horner, oscarový skladatel hudby k Titanicu nebo Statečnému srdci, se zabil v letadle

James Horner, jedenašedesátiletý skladatel filmové hudby, se zabil ve svém vlastním jednomístném letadle severně od Santa Barbary.

Policie totožnost pilota ještě oficiálně nepotvrdila, úřady však sdělily veřejnosti, že letadlo podle registrace pilotoval a zároveň vlastnil James Horner, jedenašedesátiletý filmový skladatel, který je držitelem dvou Oscarů za film Titanic, a rovněž dvou Zlatých Glóbů za tentýž film.

Horner byl synem rakouských uprchlíků, kteří měli rovněž české kořeny, a usadili se v Los Angeles. Horner studoval hudbu na konzervatořích v Londýně a Jižní Kalifornii, poté začal pracovat pro Americký filmový institut. Práce pro tuto intituci mu otevřela dveře k více než stopadesáti soundtrackům, mezi které patří takové klenoty jako hudba k filmům Čistá duše, Statečné srdce, Vetřelci a Titanic. S Jamesem Cameronem spolupracoval také na nejdražším filmu v dějinách, Avataru.

Na sociálních sítích už vyjádřili svou soustrast mnozí hollywoodští herci a Hornerovi spolupracovníci. Režisér Ron Howard napsal: „Byl to skvělý skladatel a přítel, pracovali jsme spolu na sedmi filmech. Věčně bude v mém srdci.“

 

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.