čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Scénické oratorium Mistr Jan Hus připomene šestisté výročí umučení této významné historické osobnosti

Již za necelé tři týdny (6. července) si připomeneme šestisté výročí mučednické smrti významného českého myslitele a církevního reformátora, který ovlivnil novodobou historii - Mistra Jana Husa. Při této příležitosti bude ve středu 1. července na scéně Moravského divadla Olomouc uvedeno Scénické oratorium Mistr Jan Hus 2015.

Autorem hudby a textů na motivy Husových kázání a jeho korespondence je letošní držitel Ceny města Olomouce v oblasti kultura Richard Pachman. Ten se také představí v titulní roli Mistra Jana Husa. Spolu s ním diváci uvidí takové pěvecké hvězdy, jakými bezesporu jsou Ilona Csáková (královna Žofie), Dita Hořínková (Matka), Tomáš Petřík (Zlo), Andrej Beneš (král Zikmund) a Komorní sbor Mistra Jakoubka ze Stříbra. Režie scénického oratoria se ujala Irena Žantovská.

Oratorium posluchače provádí prostřednictvím písní a přednesu Husovým životem a seznamuje je s jeho osobností, myšlenkami a postoji,“ říká autor díla Richard Pachman. Jedná se bezesporu o velmi originální způsob, jak se s touto významnou osobností české historie důvěrněji seznámit.

„Toto představení vnímám především jako vyjádření úcty a vhodnou formu připomenutí si odkazu, jenž nám Mistr Jan Hus pro současnost zanechal“ sděluje primátor Olomouce Antonín Staněk, který nad představením převzal záštitu. Šest století je i z pohledu historie dostatečně dlouhá doba na to, aby prověřila kvality dějinné postavy. „Mistr Jan Hus patří nezpochybnitelně k nejvýznamnějším postavám českých dějin,“ dodává primátor Staněk.

Za deset let od své premiéry se scénické oratorium Mistr Jan Hus objevilo na domácích pódiích hned v několika verzích – jako velké scénické představení, komorní verze o dvou interpretech nebo jako přednáškový koncert pro školy. V Olomouci jako jediném městě mimo Prahu bude oratorium uvedeno ve formě velkého scénického představení. „Jsem velmi rád, že se podařilo pro olomoucké publikum získat toto výjimečné představení olomouckého rodáka a držitele ceny Olomouckého kraje (2010) a Ceny města Olomouce (2015). Uvedením díla v jeho velkém scénickém provedení chceme podtrhnout význam skutečnosti, že jde o šesti sté výročí Husova upálení,“ říká Antonín Staněk. Návštěvníci představení se mohou těšit nejen na významnou událost, ale samozřejmě i na špičkový kulturní zážitek.

Předprodej vstupenek byl zahájen na pokladně Moravského divadla Olomouc nebo online na webových stránkách MDO.

Zdroj: olomouc.eu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.