pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Šumperské muzeum vystavuje díla rodáka Diethera Domese

Vlastivědné muzeum v Šumperku otevřelo výstavu připomínající tvorbu odsunutého rodáka Diethera F. Domese, který se proslavil ve svém druhém domově v Bavorsku jako sklář či výtvarník. V Hollarově galerii vystavuje jeho práce ze 60. a 70. let, ale i mladší díla tohoto autora, který zemřel před třemi lety ve věku 77 let. Expozice s názvem Diether F. Domes: odsunutý rodák bude k vidění do 8. září, sdělila kurátorka výstavy Kristina Lipenská.

Německý výtvarník Diether F. Domes (1939 - 2016) se narodil ve Vitošově v předvečer druhé světové války. Jako šestiletý prožil vysídlení do Hesenska. Výstavu při příležitosti jeho nedožitých 80. narozenin připravilo Vlastivědné muzeum v Šumperku ve spolupráci se synem autora, obcí Hrabová, Farním sborem Českobratrské církve evangelické v Hrabové a s finanční podporou Česko-německého fondu budoucnosti. Po skončení výstavy se instalace od 16. září 2019 přesune na jeden týden do evangelického kostela v Hrabové, pod kterou Vitošov spadá.

„Průřezová výstava přibližuje tvorbu v regionu dosud téměř neznámého rodáka, který se v novém domově v sousedství Bodamského jezera výrazně prosadil jako umělecký sklář, kreslíř, malíř, fotograf a pedagog. Současně se prezentace Domesovy tvorby stává příležitostí přiblížit na osudech autorovy rodiny válečné a poválečné regionální události. Výstava tak nese silný společensko-historický náboj," uvedla kurátorka.

Na výstavě jsou jeho kresby, malby, koláže a grafiky. Prostřednictvím fotografií výstava přibližuje i jeho vybrané realizace pro veřejný prostor, jde například o vodárenskou věž v Eriskirchu, transformační stanici či koncertní sál v Langenargenu nebo malovanou stěnu pro trevírskou univerzitu. „Domes patřil též k vyhledávaným autorům vitráží, zejména pro moderní chrámové stavby," doplnila kurátorka. Pro výstavu byla zapůjčena i jedna z Domesových sklářských prací, jde o proškrabávanou malbu na skle nazvanou Andělská loďka, kterou autor vytvořil v roce 2004.

V historické části výstavy je návštěvník vtažen do dějin osady Vitošov u Zábřehu, kde se autor narodil, a událostí druhé světové války v regionu. Připomenuta je i problematika odsunu německého obyvatelstva z Československa obecně i se zaměřením na oblast Zábřehu. Na osudech jedné konkrétní rodiny tak přibližuje historické souvislosti, uvedla kurátorka.

Autoři

Štítky ČR, Německo, muzea, výtvarné, Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.