čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Helfštýn se vrátí do doby renesance, přijede Petr Vok

Do období renesance se vrátí příští sobotu středověký hrad Helfštýn na Přerovsku. Po prostorách hradu se budou pohybovat dvořané v historických kostýmech, kteří se také vydají na tradiční průvod. V jeho čele nebude chybět Petr Vok z Rožmberka a jeho žena Kateřina z Ludanic. Hradní bál, který se pořádá na počest těchto bývalých majitelů hradu, má na Helfštýně dlouholetou tradici. Završí jej bezmála hodinová ohňová show.

    "Hradní bál, letos už 23. ročník, se koná při příležitosti letních cest Kateřiny z Ludanic, kterou si vzal slavný český velmož Petr Vok z Rožmberka. Měli ve zvyku vždy v létě zajíždět na Helfštýn a kontrolovat panství, spojili to také s cestou do Olomouce. Petr Vok z Rožmberka patřil k nejvýznamnějším feudálům své doby, považujeme za povinnost minimálně jednou do roka na ně vzpomenout," řekl ČTK kastelán hradu Jan Lauro. Renesanční atmosféru mohou lidé pocítit na vlastní kůži.

Do kostýmovaného průvodu se každoročně zapojí desítky lidí, k účasti zve hrad také návštěvníky, kteří na hrad dorazí v historických kostýmech. Průvod obvykle doprovázejí vlajkonoši a zbrojnoši. Kvůli navození tehdejší atmosféry se správa hradu už před časem pustila i do pořizování vlastních historických kostýmů z dob pozdní renesance.

Postavy Petra Voka a Kateřiny z Ludanic pro každoroční hradní bál vybrali tamní pracovníci záměrně. Kateřina z Ludanic patřila ve středověku k majitelům hradu, avšak v dětství osiřela a příbuzní ji připravili o majetek. Teprve po sňatku s Petrem Vokem z Rožmberka v roce 1580 se jí podařilo dostat k majetku zpět a hrad postupně zvelebovat. Akce má symbolizovat obnovení hradu.

Organizátoři se rozhodli letos bál pojmout jako celodenní akci protkanou soutěžemi, dílnami a vystoupením. Návštěvníci budou moci během dne například absolvovat rychlokurz práce s historickým tiskařským lisem, vyzkoušet si historické zbraně, zahrát si turnaj v hradním kroketu nebo vyzkoušet si historické tance. Chybět nebude ani loutkové divadlo. Lidé mohou vidět i komentované promítání, jak vypadal Helfštýn za dob panování slavného Rožmberka, jak se měnil v průběhu dějin a co se tu děje dnes.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.