pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Hrady a zámky v Olomouckém kraji hlásí malou návštěvnost, na vině jsou letošní vedra

Tropické počasí v uplynulých dnech ubralo návštěvníky většině hradů a zámků v Olomouckém kraji. V porovnání s loňským rokem je návštěvnost v první polovině prázdnin nepatrně nižší, na některých místech je to až o několik set návštěvníků.

Lidé podle kastelánů dali zřejmě během veder raději přednost vodě. Zástupci památek však doufají v to, že druhá polovina prázdnin a chystaný pestrý program propad dožene.

Například na zámek ve Velkých Losinách na Šumpersku dorazilo v porovnání s loňským červencem letos zhruba o 300 lidí méně. "Za červenec máme 5400 návštěvníků, je to zhruba o 300 návštěvníků méně. Podepsalo se na tom počasí, dosud také nebyl otevřen termální areál ve Velkých Losinách, takže je tady méně návštěvníků než jindy. Navíc je uzavřené Červenohorské sedlo, což má další vliv na návštěvnost. Těch aspektů je hodně, počasí se na tom ale podepsalo především," řekla kastelánka Marcela Tomášková.

Méně lidí než loni zamířilo během července také na hrad Bouzov. "Za červenec máme 19.000 lidí, sledujeme, že se vedra na návštěvnosti odrazila, je to o 1800 lidí méně než loni. Na druhou stranu byl loňský rok výjimečný, větší návštěvnost byla u všech objektů Národního památkového ústavu," uvedla zástupkyně Bouzova. Hrad plánuje do konce prázdnin řadu akcí, o víkendu se chystá historický jarmark a koncert Hradišťanu, na konci srpna to bude například oblíbená Balonová fiesta.

Tropické teploty ubraly návštěvníky také na hradě Helfštýně, odrazilo se to především na dvou velkých akcích - Helfštýnské pouti a hradním bálu. "Obou akcí se dotkla čtyřicetistupňová vedra, kdy tady byla polovina lidí, než jsme očekávali. Na druhou stranu během současných dnů chodí poměrně hodně lidí, takže k žádnému velkému propadu nedojde. Očekáváme jej zhruba kolem
tří procent," řekl kastelán Jan Lauro. Návštěvnost na hradě by mělo především zvýšit setkání uměleckých kovářů Hefaiston na konci srpna, na které míří kolem 10.000 lidí.

Vedra uplynulých dnů se odrazila i na návštěvnosti na hradě Šternberku. "Když jsou velká vedra, památky příliš nelákají," uvedla kastelánka Helena Gottwaldová. Podotkla však, že do konce června měl hrad vyšší návštěvnost než loni, a to hlavně díky červnu. Hrad čeká příští sobotu například oblíbená módní přehlídka v historických kostýmech, v plánu jsou i divadelní představení. "Děláme velkou opravu střechy za 11 milionů korun, jsme rádi, že to zvládáme za provozu," doplnila kastelánka.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.