čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Právě opravované rozárium má být perlou Olomouce

Obyvatelé i návštěvníci Olomouce se příští rok budou moci procházet po opraveném rozáriu nedaleko historického centra města. Stavební práce běží naplno a první fáze obnovy rozária skončí v prosinci letošního roku. Celkové náklady se blíží 29 milionům korun.

„Naší snahou je rehabilitovat architektonicky velmi významný prostor, který byl dosud poněkud opomíjený. Po obnově, jejíž součástí je také propojení s ulicí 17. listopadu, se rozárium stane nejen důstojným prostorem s reprezentativní sbírkou růží, ale také atraktivním městským parkem, který naváže na univerzitní areál Pevnost poznání a Korunní pevnůstku,“ řekl primátor Antonín Staněk.

Město má ambici proměnit rozárium v moderní městský park, jenž se stane nejen místem, kam si jdou lidé prohlédnout ojedinělou sbírku růží, ale také prostorem, kde chtějí aktivně strávit svůj čas. Po kompletní rekonstrukci zde budou herní plochy pro pétanque, louky pro pořádání pikniků i prostor pro grilování. Do rozária budou návštěvníci přicházet přes nový vstup a vše doplní drobné stavby jako např. dřevěná mola, pergoly, stínící plachty, lavičky, či herní prvky pro děti.

Aktuálně v rozáriu stavební firma pracuje na stavbě objektu, odkud budou návštěvníci do areálu nově vstupovat, instaluje v prostoru podzemní nádrže na zadržování dešťové vody pro zalévání a také zde běží práce na výstavbě nové infrastruktury, což je vodovod, kanalizace a elektřina,“ objasnil investiční náměstek Jaromír Czmero. V rámci první etapy projdou rekonstrukcí také umělá jezírka, betonové plochy a cesty. V květináčích pro růže vymění zahradníci zeminu, částečně obnoví i zeleň v areálu.

Stavební práce, spojené s první etapou obnovy rozária, utichnou za pět měsíců. „V prosinci by měla být ukončena první část, která probíhá podle návrhu architekta Zdeňka Sendlera,“ uvedl primátor Staněk. S příchodem jara tak budou návštěvníci moci obdivovat nový parkový prostor města s ojedinělou sbírkou růží, která je druhou největší kolekcí v zemi. „S realizací projektu nám pomáhají evropské dotace. Více než 24 milionů se podaří uhradit prostřednictvím Regionálního operačního programu Střední Morava,“ doplnil primátor.

Rozárium, součást botanické zahrady Výstaviště Flora Olomouc, vzniklo v letech 1970 - 1972 z iniciativy Rosa Klubu Českého zahrádkářského svazu na celkové ploše 3,5 hektaru. Jeho plánovaná obnova je rozdělena do tří etap. V dalších dvou fázích by tak v areálu mělo vzniknout zázemí rozária a kavárna s venkovním posezením.

Zdroj: olomouc.eu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.