pátek 29. března 2024 Taťána

Vlastivědné muzeum Olomouc otevírá k výročí revoluce tři výstavy

Vlastivědné muzeum v Olomouci dnes otevřelo k 30. výročí sametové revoluce tři tematické výstavy. V jeho prostorách jsou k vidění grafiky písničkáře Jaroslava Hutky, ale i kolekce snímků fotografů Jiřího Fraita a Jindřicha Štreita prezentující listopadové události před 30 lety. Muzeum chystá také besedu s pražským pomocným biskupem Václavem Malým a Koncert osobností ke 30. výročí sametové revoluce. Řekl to mluvčí muzea Antonín Valenta. Všechny tři výstavy jsou v muzeu ode dneška do 5. ledna.

Loni zesnulý olomoucký fotograf Jiří Frait se na ní prezentuje snímky pořízenými od roku 1989 do května 1990, kdy Olomouc navštívil prezident Václav Havel. „Téměř čtyři desítky velkoformátových fotografií a přes 60 fotografií promítaných v digitální obrazovce provází návštěvníky mítinky na olomouckých náměstích, studentskými happeningy, protestními i oslavnými akcemi, v nichž rezonovala euforie, radost z nově nabyté svobody a naděje," uvedl Valenta.

Druhá fotografická výstava nese název Normalizace očima Jindřicha Štreita. Výstava má dvě části. První z nich je složená ze snímků z doby normalizace, v druhé části jsou fotografie z listopadu 1989, kdy se pracující statku rozhodli využít celostátní stávky a průvodem šli k ředitelství. Muzeum návštěvníkům otevřelo také výstavu grafik písničkáře Jaroslava Hutky, jednoho z aktérů listopadových událostí roku 1989. Hutka má za sebou necelé čtyři roky studia na pražské výtvarné škole, poté však dal přednost dráze písničkáře. Výtvarné vlohy však využívá dodnes.

Příští týden ve středu si Vlastivědné muzeum připomene listopadové události před 30 lety také slavnostním koncertem, na kterém vystoupí písničkáři Jaroslav Hutka, Jiří Dědeček, Jaroslav Wykrent a Richard Pogoda. O šest dní později, 26. listopadu, oslavy výročí revoluce v muzeu uzavře beseda s někdejším politickým vězněm, disidentem a spoluzakladatelem Občanského fóra, s pražským pomocným biskupem Václavem Malým. Ponese název Ohlédnutí za listopadovými dny 1989 a uskuteční se v sále Václava III.

Autoři | Foto Vlastivědné muzeum Olomouc

Štítky muzea, výtvarné, historie, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.