sobota 20. dubna 2024 Marcela

Přístí týden startuje letní Flora Olomouc, návštěvníci budou poznávat zahradu

Krásné květiny i ponaučení nabídne letos návštěvníkům letní etapa mezinárodní výstavy květin Flora Olomouc, které se zúčastní šest desítek tuzemských i zahraničních vystavovatelů. Letní část nejstarší a největší tuzemské přehlídky květin začne na olomouckém Výstavišti Flora ve čtvrtek 20. srpna a potrvá do neděle 23. srpna.

Ředitel Výstaviště Flora Jiří Uhlíř dnes novinářům řekl, že letní etapa výstavy květin bude mít motto "Zahrada poznání- poznání zahrady". Hlavní expozice v pavilonu A bude ve znamení 30. výročí založení Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně, jejíž studenti s přípravou výzdoby pomáhali, a 150. výročí první přednášky Gregora Johanna Mendela na schůzi Přírodovědeckého spolku v Brně.

"Návštěvníci se u nás tedy nejen pokochají krásami letní přírody a především pestrobarevných květů, ale věřím, že i něco nového poznají a něčemu se u nás přiučí," podotkl Uhlíř.

Galerii hlavního pavilonu A ozdobí expozice Sdružení pěstitelů a zpracovatelů léčivých, aromatických a kořeninových rostlin PELERO CZ, díky které se návštěvníci dozvědí informace o pozitivním vlivu léčivek na lidské zdraví a novinkách v tomto oboru.

Hlavní galerie bude patřit i obnovené přehlídce Vyznání růžím, která vyvrcholí křtem nové keřové růže se symbolickým jménem Flora Olomouc. Nová růže z produkce firmy Kordes je vysoká zhruba 120 centimetrů, má značnou odolnost a krásně voní. Na programu letní Flory je páteční večerní prohlídka květinami vyzdobeného pavilonu A.

Součást letní Flory bude expozice okrasných dřevin v pavilonu B nazvaná Od semínka ke sklizni, kterou připraví Svaz školkařů a Český zahrádkářský svaz. Nabídne stovky květin a tradiční i méně známé odrůdy ovoce a zeleniny.

Výstavu Flora příští týden tradičně doprovodí Letní zahradnické trhy, kterých se letos zúčastní 165 prodejců s nabídkou květin, okrasných dřevin, zahradnického sortimentu i pomůcek a potřeb pro zahrádkáře.

Letní etapu mezinárodní výstavy květin Flora Olomouc loni navštívilo 22.000 platících návštěvníků, meziročně o 1200 více. Flora Olomouc je nejstarší českou květinovou výstavou, její počátky se datují do roku 1958. Závěrečná etapa této nejvýznamnější přehlídky olomouckého výstaviště - podzimní Flora - se spolu s festivalem gastronomie a nápojů Olima a podzimními zahradnickými trhy uskuteční v říjnu.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.