pátek 29. března 2024 Taťána

Nová kniha mapuje události roku 1968 v Olomouci

Zrovna dnes si připomínáme smutné datum 21. srpna, kdy do Československa vtrhla okupační vojska. Před čtyřicetisedmi lety způsobily události ohromný šok, zklamání a flustraci občanů. Právě k tomuto výročí dnes vychází kniha, která byla slavnostně představena na olomoucké radnici.

V Olomouci si dnes připomínáme čtyřicáté sedmé výročí okupace, a nejlépe ho můžeme připomenout právě s vycházející knihou Olomouc v roce 1968, pod níž se podepsali autoři jako Josef Bierbele, Miloslav Čermák, Ladislav Daněk, Emil Gímeš, Karel Konečný, Miloslav Pojsl, Milan TIchák, Pavel Urbášek, František Všetička či Pavel Zatloukal.

K tématu roku 1968 v Olomouci dosud nebylo věnováno dostatek systematické pozornosti. Vydavatelství Memoria Olomouc se proto rozhodlo před dvěma lety tuto mezeru v olomoucké historii zaplnit publikací, která by informace utřídila a podala tak celistvý obraz o těchto událostech. Vychází tak soubor vyjádření deseti olomouckých historiků, kteří se věnují událostem roku 1968 z různých pohledů. „Kolektivní monografie představuje v koncentrované formě dosavadní sumu historiografického poznání událostí kolem roku 1968 a počátků tak zvané normalizace v Olomouci,“ říká jeden z autorů knihy a náměstek olomouckého primátora Pavel Urbášek.

Autoři se v knize zabývají samotným vpádem okupačních vojsk do Olomouce, ale i situací před rokem 1968 a následnou činností KSČ v letech 1968 - 1970, nad situací v Národní frontě a v nekomunistických stranách. Zamřuje se i na situaci v olomouckých podnicích, na univerzitě nebo třeba v církevních kruzích. Vše je doplněno autentickým materiálem, jako jsou fotografie a kopie písemností.

„Je třeba připomenout, že se jedná o první regionální souborné zpracování událostí roku 1968 v naší republice, v čemž získá naše město primát,“ shrnuje další z autorů a editor publikace Miloslav Čermák. „Kniha by měla sloužit nejen současníkům, ale i budoucím generacím, zejména pak mladým lidem, pro poučení, a také k tomu, aby se na tyto události nikdy nezapomnělo.“ Jak dodává Pavel Urbášek: „Pro mne představuje pražské jaro 1968 zejména výrazný rozmach občanské společnosti a závan všenárodní euforické naděje, které rázně utnuly okupace 21. srpna 1968 a posléze nástup tvrdého neostalinismu v podobě tzv. normalizace.“ První historické dílo o dramatickém období dějin by mělo přispět k tomu, aby zásadní události stejně jako zdánlivé maličkosti, které by jinak dávno upadly v zapomnění, nevymizely z paměti.

Autor: Jakub Wittka / olomouc.eu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.