středa 24. dubna 2024 Jiří

Na helfštýnský Hefaiston dorazilo letos přes 13 tisíc lidí

34. ročník festivalu Hefaiston, který se koná již tradičně na hradu Helfštýn, během uplynulého víkendu přilákal přes 13 tisíc návštěvníků, o téměř dva tísíce lidí více, než loňský rok.

Na programu byl páteční koncert, v sobotu se hned od rána začaly branou Helfštýna dovnitř valit davy lidí, které chtěli vidět kováře v akci. K vysoké návštěvnosti přitom přispělo i pěkné počasí.

"Počet návštěvníků během letošního ročníku patřil k těm rekordním. Z mého pohledu to bylo úžasné setkání, na hradě po celou dobu panovala příjemná atmosféra," uvedl kastelán hradu Jan Lauro.

Na největší setkání kovářů v Evropě letos dorazilo hned 549 mistrů černého řemesla z v 19 zemí světa. Nechyběli kováři z Kanady, USA nebo třeba Austrálie. Řada z nich se před očima návštěvníků převlékla do hnědých kožených zástěr a dala se do díla. K dispozici k tomu měli na Helfštýně 13 výhní, kdy během dvouhodinového limitu museli vytvořit dílo dle vlastního návrhu.

Hrad Helfštýn se stal o víkendu rovněž galerií, pod širým nebem se vystavovalo celkem 334 exponátů, mezi nimiž nechyběli draci, kříže, ale také buvol v životní velikosti od Jiřího Dudka, který vzbudil mezi návštěvníky největší sympatie. Lidé také mohli obdivovat metr vysokou plastiku mořské víly, která vznikla teprve minulý týden při Kovářském fóru pod rukama dvojice slovenských kovářů.

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.