sobota 20. dubna 2024 Marcela

Dny evropského dědictví jsou tady, v Olomouci se zpřístupní 84 objektů

Rekordním počtem zpřístupněných památek se letos připojí krajské město Olomouc k letošním Dnům evropského dědictví. Lidem se otevře 84 památek či technických objektů, které nejsou běžně přístupné. Akci doprovodí také festival významných evropských umělců graffiti StreetArt Festival či představení pod širým nebem v podání Moravské filharmonie. Pomyslnou tečkou za oslavami bude netradiční představení Divadla Tramtarie na palubě Ololodi, které budou moci lidé sledovat z břehů a mostu.

"Nabídka letošních Dnů evropského dědictví v Olomouci je mimořádně bohatá. Zpřístupněno bude 84 objektů. Nejde však jen o památky, ale i technické zázemí. Lidé si budou moci například prohlédnout zázemí zimního stadionu," řekl dnes novinářům náměstek olomouckého primátora Pavel Urbášek.

Návštěvníci budou moci mimo jiné také poprvé spatřit například dobovou jídelnu v secesní vile Primavesi, jejíž obložení navrhl architekt Anton Hanak. Její rozsáhlé restaurování, které jídelně vrátilo její původní podobu, zabralo odborníkům dohromady 22 měsíců.

Akci věnovanou evropským památkám doprovodí v Olomouci také řada komentovaných prohlídek. Zaměřeny budou například na osobnosti pohřbené na neředínském hřbitově, lidé si budou během nich moci prohlédnout také prostory radnice v noci a vystoupit na věž nebo si prohlédnout archeologický průzkum proluky v Denisově ulici u Muzea umění.

Součástí Dnů evropských dědictví je i řada kulturních i sportovních akcí. Už ode dneška se Horní náměstí proměnilo v petanquové hřiště, v pátek se chystá na náměstí světelná show na sloupu Nejsvětější Trojice a na radnici včetně open-air koncertu Moravské filharmonie. V Olomouci se představí také umělci věnující se graffiti z Dánska či Německa, kteří budou tvořit velkoplošnou malbu v proluce v Denisově ulici a ve Fakultní nemocnici.

Vyvrcholením akce bude v neděli 13. září komediální představení vystihující období první republiky v Olomouci. Uskuteční se na palubě Ololodi, hledištěm se divákům stane břeh řeky Moravy a blízký most na Masarykově třídě.

Dny evropského dědictví jsou celoevropskou akcí s více než dvacetiletou tradicí, která chce propagovat historické dědictví. Každoročně otevírá co nejvíce architektonických, archeologických a sakrálních památek, muzeí, galerií a knihoven, technických památek a militarií i dalších prostor, které uchovávají movité kulturní dědictví. V ČR se letos přihlásilo téměř 200 obcí a více než 800 památek.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.