pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Recenze: Stát na vrcholu Everestu je fajn, nejdůležitejší je ale dostat se dolů...

Everest - hora, která si určuje svoje pravidla. Ale také hora, jejíž vrchol táhne jako magnet nadšené horolezce, kteří mají jediný cíl - stanout na vrcholu světa. Jaký je film Baltasara Kormákura, který mapuje skutečný příběh Roba Halla a Scotta Fishera, jejichž pouť s dalšími horolezci znamenala jednu z největších katastrof v dějinách výstupu na Everest?

Ujasněme si fakta - režisér Baltasar Kormákur se rozhodl natočit tragický příběh, který se odehrál v roce 1996 na nejvyšší hoře světa. Tehdy došlo ke sledu několika tragických události, které vedly ke smrti osmi horolezců. Tato tragédie byla považována za největší až do doby, kdy na Everestu v roce 2014 zavalila lavina šestnáct nepálských šerpů.

Film mapuje příběh Roba Halla, který vlastnil společnost Adventure Consultants zabývající se komerčními výstupy na Mount Everest. K výstupu si Hallova skupina vybrala 10. květen, kdy mělo být počasí na Mount Everestu nejstabilnější. Společně s Hallovou skupinou vyrazili k vrcholu i klienti Scotta Fishera, který vlastnil společnost Mountain Madness. I přes stabilní počasí na začátku výstupu se během cesty k vrcholu přihnala silná bouře, ve které byl sestup obtížný i pro Roba Halla, zkušeného horolezce. Pro jeho klienty to bylo učiněné peklo, ve kterém někteří z nich zůstali...

Hlavní devizou filmu však není tklivý příběh o osudu horolezců, ale úžasný vizuál, se kterým tvůrci celou dobu pracují. Kamera krouží nad hlavami horolezců a zachycuje úžasná panoramata Mount Everestu a hor kolem, až se tají dech. Pokud je v drtivé většině filmů 3D jen na to, aby z lidí vytřískal více peněz, tady naopak doporučuji sáhnout pro nějakou tu padesátikorunu navíc a užít si film ve 3D - tady totiž má smysl. Pokud k vizuálu připočtete i bezkonkurenční soundtrack, který střídá klidné pasáže s opravdu nervydrásajícími melodiemi při vypjatých scénách, máte zážitek v kině zaručen.

Everest je doslova "natřískán" velkými jmény. Největší prostor dostal představitel Roba Halla, Jason Clarke, který potvrzuje, že jeho hlavní role v pokračování Planety Opic nebyl jen jeden kvalitní herecký výkon. I vedlejší role však obsahují zvučná jména. Robovu manželku si zahrála Keira Knightley, Scotta Fishera z konkurenční společnosti zase Jake Gyllenhaal. Josh Brolin dostal ve filmu také mnoho prostoru a jeho postava zámožného a zkušeného klienta Becka Weatherse zahýbe několikrát ve filmu divákovými emocemi.

Jediné, co bych jinak velmi zdařilému vysokohorskému dramatu vytknul, je nemožnost ztotožnit se s postavami. Je sice hezké, že režisér do filmu obsadil mnoho hvězd, každý z nich ale dostává tak málo prostoru (možná kromě Clarka), že není možné se jim dostat pod kůži. A když se poté postavy navlečou do veškerého vybavení, buďte ve střehu, protože pokud nepochytíte, kdo má jakou barvu bundy, pravděpodobně v druhé části filmu ani nebudete vědět, kdo zrovna padá do hlubin průrvy.

I přes tuto maličkost vás Everest svou epičností přiková do křesla a vyplivne vás za dvě hodiny jako zmuchlané klubíčko emocí, se kterými se budete vyrovnávat ještě pár hodin po filmu.

Olomoucká Drbna hodnotí: 90%

Na film jsme zašli do olomouckého Premiere Cinemas, program najdete zde.

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.