čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Anketa: Vyberte sedm divů Olomouckého kraje

Včera začalo hlasování v třetím ročníku ankety 7 divů Olomouckého kraje. Občané v ní vybírají z 21 nominovaných zajímavostí. Nejstaršího a nejmladšího adepta na titul Největší div Olomouckého kraje přitom dělí tří tisíc let.

Hlasování v anketě 7 divů Olomouckého kraje poběží celý říjen a listopad. Výsledky chtějí organizátoři vyhlásit ještě do konce roku. Vítězem se stane některá z pamětihodností nacházejících se na Olomoucku, Prostějovsku, Přerovsku Šumpersku a Jesenicku. Nominace proběhly na jaře. „Nejvíce tipů nám zaslali samotní starostové obcí v regionu. Ti nás upozornili například na tančírnu v Račím údolí u Javorníku, která je unikátní památkou,“ říká produkční ankety Ivo Heger. Své uchazeče přihlásila také města Prostějov, Litovel a Uničov.

Nejstarším uchazečem o titul Největší div Olomouckého kraje je pravěké hradisko Obersko na Šumpersku vybudovaní asi tisíc let před naším letopočtem. Nejmladším je letos dokončená největší tesařská sekera na světě stojící před zámkem v Konici. Organizátoři do hlasování zařadili také prameny Odry ležící ve vojenském prostoru Libavá a střešní zahrady v Lipníku nad Bečvou.

Anketa 7 divů Olomouckého kraje navazuje na hlasování, které v letech 2011 a 2012 pořádal Olomoucký kraj. Vznik ankety inicioval tehdejší hejtman Martin Tesařík, který si inspiraci dovezl ze své návštěvy Trenčínského kraje. Vedení kraje vzešlé z posledních voleb už v pořádání nepokračovalo. Návrat ankety nyní zorganizoval původní tým pořadatelů.

Hlasování v anketě probíhá na adrese www.7divukraje.cz. Potvrzení každého hlasu probíhá prostřednictvím e-mailu a pomocí jedné schránky elektronické pošty se dá hlasovat pouze jednou. To minimalizuje riziko manipulace s pořadím.

Včera zahájené hlasování v anketě skončí 30. listopadu. Průběžné výsledky hodlají organizátoři zveřejňovat operativně na svém webu a na facebookové prezentaci https://www.facebook.com/7divuok. Tu nyní sleduje více než 1 600 lidí.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.