čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Olomoucká přednáška Queer Beer se tentokrát zaměří na televizní seriály

Především na televizní seriály se zaměří další z cyklu přednášek Queer Beer, která se uskuteční v úterý 20. října v kavárně Druhý domov v Olomouci. Queer Beer začíná v 18:30 a světem americké televizní queer tvorby provede návštěvníky doktorandka filmové vědy Jana Jedličková.

„V posledních 10 až 15 letech se v amerických televizních seriálech tvůrci úmyslně pouštějí i do dříve tabuizovaných témat. Jedním z nich je samozřejmě i neheterosexuální identita. V kontextu queer beer přednášky ale budu mluvit zejména o takové tv tvorbě, která jde zcela záměrně za hranice předvídatelnosti a vymezitelnosti. A kde se jednoduše nedají na postavy uplatnit často používané škatulky heterosexuální, gay, lesbický, bisexuální, trans a podobně,“ popsala Jana Jedličková. Nebudou chybět ani ukázky ze seriálů Spartakus, Black Sails nebo kultovního Queer as Folk.

Jana Jedličková se věnuje reprezentaci genderu a sexuality v televizním vysílání. V současnosti také dokončuje disertační práci o LGBT a queer teen postavách v amerických a britských televizních seriálech. Působí také jako dramaturgyně programu pojednávajícího o genderu a sexualitách na festivalu Academia Film Olomouc.

Queer Beer je cyklus přednášek, které pravidelně pořádá olomoucký spolek Ollove. Přednášky jsou zaměřeny na témata spojená s genderem, sexualitou a reprezentací neheterosexuálních menšin.

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.