čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Jaké to je, být olomouckým bezdomovcem? Vyzkoušet si to můžete už dnes

"Noc venku" je již tradiční podzimní setkání pod širým nebem, na kterém můžou návštěvníci podpořit spoluobčany bez domova. I letos akci organizuje Univerzita Palackého ve spolupráci s Charitou Olomouc a organizací Sociofaktor. Tradičně jsou vstupným na akci potraviny v hodnotě 50 Kč.

Charitativní akce se odehraje v prostorách Kina Hoblina ve čtvrtek 19. listopadu od 17:00 a potrvá až do ranních hodin následujícího dne. Všichni přítomní si totiž můžou na vlastní kůži vyzkoušet, jaké to je přečkat noc bez střechy nad hlavou, a to buď pod širým nebem, nebo v provizorních vojenských stanech.

Nečekejte však nudné posezení u táboráku, nabitý program vás nenechá v klidu a zahřeje minimálně na duši. Výjmečný večer zahájí improvizační show divadelních skupin Úlet a O.L.I.V.Y., jejichž členy jsou i lidé bez domova. Vojenské stany nabídnou rozptýlení ve formě výtvarných workshopů, rozhovorů s lidmi z ulice a poslouží jako odpočinková zóna pro návštěvníky. Hudební program nakonec svedl dohromady velmi silná jména tuzemské alternativní scény.   

Ghost of You je mladá brněnská kapela, která za svoji tříletou exsitenci zaznamenala podstatné úspěchy, mezi které se počítá vystoupení na MFF v Karlových Varech, nebo účast na jednom z největších evropských festivalů Sziget. Čtveřice, která právě jede sérii koncertů k nově vydanému albu Glacier and the City, se žánrově pohybuje na hranici psychadelického rocku a shoegaze. Jejich koncerty srší energií a připomínají rockový rituální obřad. 

Headlinerem večera je český unikát Kittchen. Pseudonym zpěváka, textaře a hudebníka Jakuba Königa může vypadat pro hudebnníka nepatřičně, ale zasvěcení vědí, že se na pódiu bude vařit nejlepší duševní strava a olomouckému publiku se představí včetně bubeníka Tomáše Neuwirtha. Letos vydané album Kontakt vyvolalo silný divácky i kritický ohlas a Kittchen svými nezištnými texty a atmosférami navozujícími pocit konce světa otevírá cestu očistě hudbou, brouzdá se ve vodách nevědomí a zase přechází do zcela jasných poloh, zamilovanosti nebo agrese. Součástí programu bude premiéra klipu k písni Sudety režiséra Davida Mencla, který se natáčel mimo jiné i v Olomouci a jeho okolí.

Posledním bodem v programu je celovečerní filmový debut absolventa olomoucké filmové vědy Andyho Fehu, kterým je hororová komedie Nenasytná Tiffany. Příběh o Pepovi (Leoš Noha), který se po nalezení staré videokamery se záznamem cesty k podzemnímu pokladu vydává na cestu za jeho objevením. Nemá to však jednoduché a navíc, není sám, kdo o poklad usiluje. Hlavní figury filmu jsou v podstatě lidé na okraji společnosti, i proto se organizátoři rozhodli snímek navozující atmosféru home-videa a amatérských filmů zařadit do letošního programu. 


Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.