úterý 16. dubna 2024 Irena

Premiere Cinemas Art: Vyražte na bláznivou cestu s nejlepším sovětským režisérem

Tuto středu v Premiere Cinemas Art můžete shlédnout snímek Ejzenštejn v Guanajuatu, který je jen zdánlivě určen pouze filmovým „fajnšmejkrům“.

Film o režisérovi Sergeji Michajloviči Ejzenštejnovi, který se proslavil snímky Stávka, Křižník Potěmkin a Deset dní, které otřásly světem, není pouhým životopisným snímkem, ale stylistickou jízdou hodnou filmového tvůrce Petra Greenwayae. Film Ejzenštejn v Guanajuatu vychází ze skutečné události, kdy sovětský režisér v roce 1931 navštívil Mexiko, kde chtěl natočit nový film s názvem Ať žije Mexiko!, ten ale nikdy nebyl dokončen. „Tahle země je úžasná. Ději se tu velké věci, které se vás dotýkají – v hlavě, v břiše, v srdci. Nic tady není povrchní,“ prohlásil Ejzenštejn o Mexiku záhy po jedné z jeho mnoha cest.

Průvodce Palomino Cañedo ve filmu provází Ejzenštejna spolu s divákem neotřelou mexickou kulturou, která ruského režiséra navždy poznamená. Petr Greenaway se nesnaží o rekonstrukci filmu Ať žije Mexiko!, ale přiznává, že je ve střihu montáží školou ovlivněn, což spolu s jeho osobitým stylem, tvoří unikátní kinematografický zážitek.

Film o deseti dnech v Mexiku, které sám Ejzenštejn nazval „Deset dní, které otřásly Ejzenštejnem“, jsou ovlivněné datem jeho pobytu do kterého spadá oslava výročí Velké říjnové revoluce a svátku Dne mrtvých. V rukou Petra Greenwayae tak vznikl film o lásce, sexu a smrti očima největšího montážního umělce všech dob.

Vyjímečné spojení Petra Greenawaye a Sergeje Ejzenštejna můžete vidět v Premiere Cinemas Art ve středu 2. 12. 2015 v 19:20.

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.