pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Tučňák se na chvíli vrací na Dolní náměstí. Lidé mu teď mohou najít stálé místo

Socha tučňáka, která minulý rok zdobila nějakou chvíli olomoucké Dolní náměstí, je zpět na svém místě. Zmizela po tom, co ho v polovině října poškodil vandal. Na Dolním náměstí však nezůstane nastálo, Olomoučané mohou navrhnout, jaké místo v Olomouci by mohl tučňák v budoucnu zdobit.

Původní tučňákovo místo bylo ve Smetanových sadech, kousek od altánu. Trůnil si tam uprostřed kašny. Socha postupně chátrala, a až loňský rok se dostala pod ruce sochaře Milana Poliána. Po zrestaurování byla socha umístěna na Dolní náměstí před Galerii města Olomouce. Nevydržela tam ovšem dlouho, v polovině října byla socha hrubým zacházením vandala poškozena a musela být odstraněna.

 „V polovině října jsme museli poškozenou sochu převézt nazpět do ateliéru Milana Poliána,“ řekl vedoucí oddělení kultury Radim Schubert.  „Pan Polián společně se synem Václavem tučňáka opět opravil a vrátil do původní krásy. Nakonec jsme se dohodli, že se oblíbený nelétavý pták vrátí před podloubí domu, kde sídlí Galerie města Olomouce. Bude tady ale jen dočasně,“ upřesnil náměstek primátora Pavel Urbášek.

Od středy 3.2. tak socha znovu stojí před Galerií, nebude tam však pořád, jen do 31. března. Poté bude přemístěna ... a Olomoučané mají šanci určit, kam. „Plastika by se mohla vrátit na původní místo do kašny v parku, uvažovali jsme také o palmovém skleníku, aby byla chráněna před vandaly. Uvítáme ale i jiné nápady Olomoučanů. Pokud někdo přijde s lepším místem pro sochu, která přináší hlavně dětem radost, ochotně tomu její osud přizpůsobíme,“ dodal Radim Schubert.

Tak co, už máte nápad, kde by mohl tučňák nově bydlet? Napište nám to na redakce@olomouckadrbna.cz nebo do formuláře níže, my vaše přání sdělíme městu :)

Máte návrh na nový domov pro tučňáka? Napište nám to!

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Autoři | Foto Romana Kočařová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.