úterý 16. dubna 2024 Irena

Na náměstí se objeví pítka od Ivana Theimera

Na Horním i Dolním náměstí by se měla objevit pítka z dílny slavného sochaře a olomouckého rodáka Ivana Theimera. Sochař má s olomoucký prostředím i další plány.

Již v průběhu rekonstrukce Dolního náměstí se mluvilo o umístění pítek, k samotné realizaci však zatím nedošlo,“ říká tisková mluvčí Radka Štědrá. Podle Pavla Pospíšila, autora projektu přestavby, tento prvek v původních plánech byl, ale postupně se od pítek opustilo. Už v loňském roce se začalo uvažovat o umístění jednoho z pítek poblíž sochy želvy na Horním náměstí.

Pítko je vlastně fontánka se zdrojem pitné vody, která slouží k zahnání žízně kolemjdoucích. Předběžný návrh Ivana Theimera pro pítko na Dolním náměstí je použít pískovcový základ, mramor a bronz. Horní část by měla zachycovat soubor všech olomouckých kašen a fontán.

Ivan Theimer se narodil v Olomouci, ale v roce 1968, po okupaci Česka sovětskou armádou, se rozhodl emigrovat do Francie. Mezi jeho díla patří například Arionova kašna na Horním náměstí. Jeho méně známá kašna se nachází na Kolárově náměstí. Od loňského roku však nebyla spuštěna, protože to její technický stav nedovolil. Autor má s prostorem nové zájmy. „Do prostoru stávajícího místa kašny pan Theimer navrhuje osadit tordovaný dřík z opravovaného Mariánského sloupu,“ říká primátor Antonín Staněk. Torzo sloupu bylo zatočené do opačné strany, proto muselo být předěláno. Nyní je možnost, jak využít jinak nepotřebný kus kamene. 


Kašna na Kolárově náměstí

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com, příloha tiskové zprávy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.