úterý 16. dubna 2024 Irena

Na změněnou trať olomouckého půlmaratonu vyběhne 6200 běžců, o 700 více, než loni

Na konci června vyběhnou do ulic Olomouce tisícovky běžců. Navíc, ve startovním poli druhého největšího českého půlmaratonu bude o téměř tisíc startujících více, než tomu bylo minulý rok, kdy běželo v hlavním závodě 5 500 běžců. Trasa navíc tento rok dozná významných změn, které by měly vést k tomu, že by mohla být tento rok pokořena hranici zaběhnutého času pod jednu hodinu.

6 600 běžců. To je počet profesionálů i hobíků, kteří se tento rok postaví na start olomouckého Mattoni 1/2Maraton. „O závod je tradičně velký zájem. Kdo přemýšlí o tom, že by běžel a ještě není registrovaný, měl by si pospíšit. V tuto chvíli zbývá posledních 600 volných míst,“ říká Tomáš Mirovský, koordinátor závodů RunCzech.

Běžci nepoběží stejnou trasu jako minulý rok. Nejvýznamnější změnou je fakt, běžci poběží trasu v opačném směru. Trasa navíc bude upravená vzhledem k tomu, že v centru Olomouce budou probíhat opravy v ulicích 1. máje a 8. května. Nově na běžce čeká otočka v Lazecké ulici. „Věříme, že změny budou pro běžce pozitivní. Drobné úpravy by měly zlepšit propustnost trati a komfort závodníků. Tím, že se nepoběží po kostkách v centru města, by navíc měly padat rychlejší časy,“ věří Mirovský.

Díky zlaté známce kvality, kterou se může půlmaraton v Olomouci pyšnit, patří tento závod mezi elitní atletické akce na světě. „Půlmaraton nám přináší mnoho předností. Prokazatelně nejen zvyšuje prestiž a povědomí o Olomouci ve světě, ale má ještě jednu nespornou výhodu, a tou je přínos pro ekonomiku města i regionu. Kromě účastníků sportovního klání míří v době konání závodu do Olomouce také desítky tisíc návštěvníků. Všichni přitom využívají zdejších služeb, ať už hotelových, restauračních nebo těch v oblasti cestovního ruchu. Návštěvníci si často nenechají ujít naše starobylé památky či další atraktivní turistické cíle,“ říká primátor Olomouce Antonín Staněk. 

Nedílnou součástí závodů RunCzech běžecké ligy jsou rovněž běhy pro dobrou věc. Hlavním charitativním partnerem olomouckého závodu je Spolek Trend Vozíčkářů. „Běh pro dobrou věc je pro nás skvělou příležitostí jak získat potřebné finance na dofinancování osobní asistence, kterou poskytujeme našim klientům  dvacet dva let. Letos za nás poběží v Olomouci i Praze více jak 180 běžců – jen v Olomouci jich bude skoro 130,“ raduje se Tomáš Helísek ze Spolku Trend Vozíčkářů.

Pokořit Mattoni 1/2Maraton Olomouc se 25. června vydá o 700 běžců více než loni, celkem jich bude 6 200. Kdo si netroufne na celou trať, může zvolit některou z kratších variant závodu. Kromě závodu pro jednotlivce je na výběr ještě čtyřčlenná nebo dvoučlenná štafeta 2Run. Samozřejmostí je také tříkilometrový dm rodinný běh. O ten olomoucký bývá tradičně velký zájem, i tady se s registrací nevyplatí otálet!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Honzayk - Photo & Design

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.