pátek 29. března 2024 Taťána

Laťka letošního festivalu AFO51 míří až k Marsu

Možná vám pořád v hlavě vrtá otázka, jejíž odpověď jste kdysi ve škole zaspali, nebo prostě jen chcete věci vidět a vědět. Tak praví heslo populárně vědeckého festivalu AFO51, jenž letos uskutečnění svůj 51. ročník, a jako vždy přitáhne do Olomouce pozornost tisíců lidí nejen z oboru. Můžete se těšit na netradiční pojetí vědy, které nikoho nehodlá nudit ve školní lavici, stejně tak i na bohatý kulturní program.

Čím hodlá festival zaujmout v letošním roce?

  • Mezinárodní festival Academia Film Olomouc proběhne od 19. – 24. 4. 2016
  • Festival promítne přes 120 filmů pro široké divácké spektrum
  • Dějištěm festivalu se stane Konvikt, Kino Metropol, Pevnost poznání a další místa v Olomouci
  • Hlavní témata, kterými se festival bude zabývat: E. T. – mimozemské civilizace, architektura budoucnosti, historie a věda v popkultuře, gender a věda, epilepsie, problematika znásilnění, handicap, queer historie
  • Doprovodný kulturní program
  • Vstup na festival je zdarma

Nečekejte nudné dokumenty a uspávající přednášky. Pro neobvyklá témata se organizátoři nebojí oslovit ty největší profesionály ze světových univerzit a vyvolávat s nimi nezodpovězené otázky.

Věda je v podání festivalu záhadná, živá, mocná a hlavně aktuální. Letos budete mít unikátní možnost zhlédnout snímek s oscarovým potencionálem Racing Extinction, který se zaměřuje na vymírání druhů zvířat a apeluje na nutnost řešit environmentální problémy naší civilizace.

Fascinovat nás opět přijede profesor fyziky z Minnesotské univerzity James Kakalios, který se zabývá fungováním reálných zákonů v americkém super hrdinském komiksu. Vytáhněte proto všechny své komiksy ze šuplíku a přijďte zjistit, jak to ti superhrdinové doopravdy dělali.

Věda není jen pro nerdy

Na festival populárně vědeckých filmů AFO51 nemusíte dorazit v tričku Star Wars a v ruce žmoulat nejnovější vydání časopisu ENIGMA. Na AFO51 patří každý, kdo nechce jen věřit, ale věci doopravdy poznat.

Vesmír na AFO funguje a možná dorazí i E. T.

Festival spojuje lidi, kteří by si k sobě jinak cestu nenašli. Ano, funguje zde vesmír. Ne každý večer můžete stát na baru vedle největších vědců a třeba je po třetím pivu obohatit i svou otázkou. Nebo to dost možná bude i obráceně.

A když už jsme u Vesmíru, AFO51 svým bádáním letos míří až na Mars a bude si klást otázky: Budou dřív na Marsu robonauti nebo lidští kosmonauti? Dostane se lidstvo v budoucnu na jinou planetu? Dozvíme se konečně, jestli někde doopravdy existují jiné civilizace?      

E. T. volat domů. Vy doma rozhodně nezůstávejte! 

Autoři | Foto Archiv AFO51

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.