pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Olomouc se připojí k Hodině Země, centrum města se dnes ponoří do tmy

Olomouc se připojí k celosvětové akci s názvem Hodina Země, která má za úkol upozornit na význam šetření energie a ochrany klimatu. Památky zhasnou na Horním a Dolním náměstí.

Zhasne i jeden z nejvýznamnějších symbolů Olomouce – Sloup Nejsvětější Trojice. Spolu s ním se ponoří do tmy i kašny nebo jindy nasvícené fasády historických domů v centru města.

Památky zhasnou úderem 20:30 a rozsvítí se až za hodinu, tedy 21:30. „Olomouc se v sobotu 19. března zařadí mezi tisícovky měst po celém světě, které na hodinu zhasnou osvětlení svých dominant i významných památek. Je to jasný signál našeho zájmu o stav životního prostředí, v němž žijeme,“ řekl náměstek primátora Aleš Jakubec. 

„Na Dolním náměstí bude vypnuto slavnostní nasvícení i nasvětlení kašen,“ informoval náměstek Aleš Jakubec. „Rozhodnutí o zapojení Olomouce do akce vnímám jako symbolický, ale velmi důležitý počin. V kontextu naší práce jde však o kroky a rozhodnutí naprosto konkrétní,“ sdělil. „Nastartovali jsme diskusi o kvalitě života ve městě, o novém pohledu na městskou mobilitu i veřejném prostoru, aktuálně řešíme záležitosti ekologické dopravy,“ uzavřel náměstek Jakubec.

Olomouc se dnes zařadí mezi více než stovku dalších měst, které zhasnou osvětlení svých dominant. Zhasne tak třeba Špilberk v Brně, Petřínská rozhledna v Praze nebo památky v Kutné hoře. Akce se pořádá každoročně od roku 2007, mezi 20:30 a 21:30 středoevropského času se podle časových pásem planety postupně noří do tmy budovy a pamětihodnosti v tisícovkách měst světa.

Čtěte více:

 

 

Autoři | Foto pixabay.com | Zdroj olomouc.eu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.