středa 24. dubna 2024 Jiří

Další PechaKucha Night v Olomouci se ponese v duchu módy

Již třetím rokem v Olomouci ve své práci pokračují organizátoři akcí nesoucí název PechaKucha Night [pečakuča najt]. Letošní sezónu zahájí v pátek 8. dubna v Kapli Božího těla v pořadí již desátou akcí. Desátá PechaKucha bude věnovaná české módní tvorbě a mezi prezentujícími se představí deset kreativců a profesionálů z řad módních návrhářů, šperkařů, fotografů a tvůrců módních doplňků.

Pro letošní první PKN si organizátoři zvolili téma móda: “Napadlo nás to loni. Pořádáme čtyři akce za rok, 2 máme tematické, z čehož jedno je právě móda a 2 bez tématu,” komentuje výběr tématu organizátorka Alžběta Smejkalová a dodává: “Když se v Olomouci rozhlédnete po ulici, je zjevné, že lidé tady mají v módě co dohánět. Proto bychom je chtěli minimálně inspirovat. A jaro je období, které je tomu nakloněné. Jarní Pechu budeme vždy orientovat na českou módní tvorbu. Dali jsme si to jako pravidlo, které chceme dlouhodobě udržet,” uzavírá Alžběta.

Aby večer nepůsobil jednotvárně, snaží se organizátoři, aby byl výběr prezentujících co nejrozmanitější, přitom, aby měli vždy blízko ke zvolenému tématu. Mezi účastníky tak nebudou jen profesionální návrháři, ale i šperkaři, módní fotografové a tvůrci módních doplňků. “Všichni prezentující nejsou etablovaní, vybrali jsme i kreativce, kteří teprve začínají nebo jejich značky nejsou ještě tolik známé,” uvedla k výběru účastníků Alžběta Smejkalová.

Mezi těmi velkými jmény, která na PKN v Olomouci vystoupí, můžeme jmenovat módní návrhářku Moniku Drápalovou nebo Josefínu Bakošovou či módní publicistku Veroniku Ruppert. Dále se představí třeba fotografka Michaela Karásek-Čejková, ta se zaměřuje hlavně na módní a produktovou fotku. O své tvorbě šperků bude mluvit designérka Kristýna Malovaná, která mimo jiné působí pod značkou Morphe. Zajímavé bude jistě vystoupení Margarety, která pod značkou Pernowka Manufaktura šije hlavně spodní prádlo z látek, jejichž vzory navrhuje Margaretin manžel Lukáš (grafik Tomski&Polanski).

Kromě prezentací se budou návštěvníci moci reálně pokochat nebo si i zakoupit některé módní kousky, které sami prezentující dovezou. “Chtěli jsme návštěvníkům českou módní tvorbu přiblížit i jinak, než jen skrze prezentaci, proto jsme na PKN připravili pop-up stánek,” zmiňuje druhý z pořadatelů Ondřej Nosek a dodává: “Součástí akce bude samozřejmě i tradiční afterparty, kdy bude možnost se s prezentujícími pobavit.” Aby měli návštěvníci dostatek času si vše projít, budou prostory přístupné již od 19. hodin. Hlavní program začne tradičně ve 20.20.

Místo konání je další aspekt, který PKN přidává na atraktivitě - každý večer olomoučtí pořádají na jiném místě. Pro tuto “fashion” Pechu si organizátoři vybrali prostory barokní kaple v centru Olomouce - Kaple Božího těla. “Vybraný prostor je menší, než jsme zvyklí. Ale věříme, že tyto prostory podtrhnou krásu prezentovaných modelů,” doplňuje informace o akci Ondřej Nosek.

Vstupenky na PKN Olomouc je možné zakoupit přes webovou stránku GoOut.cz

Čtěte více:

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.