čtvrtek 28. března 2024 Soňa

V sobotu se poprvé otevře pro veřejnost zámek v Čechách pod Kosířem

Turisté budou mít už tuto sobotu 2. dubna 2016 možnost navštívit zámek, který vlastní Olomoucký kraj od roku 2008 a do oprav investoval téměř 75 milionů korun.

Zámek byl postaven v roce 1716 na okraji obce v romanticky laděném parku. Je velmi známý, především proto, že zde často pobýval malíř Josef Mánes. Později v letech 1953 až 2005 v zámku sídlil dětský domov.

„Olomoucký kraj převzal zámek ve špatném stavu. Od plánované rekonstrukce za zhruba 250 milionů korun ale musel upustit a zvolit úspornější variantu oprav, které byly rozděleny do několika etap,“ řekl Radovan Rašťák, náměstek hejtmana Olomouckého kraje.

Nyní je zrekonstruováno první a druhé podlaží jižního a západního křídla zámku. Také jsou poblíž zámku dvě nová parkoviště a zámecký park v podobě Červené věže.

„Areál kolem zámku bude alfou i omegou návštěvnosti tohoto objektu. Už teď samotný park láká víc lidí než některé památky v okolí,“ poznamenal Břetislav Holásek, ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci, které zámek v Čechách pod Kosířem spravuje.

„Krásná příroda, muzeum kočárů, rozhledna a k tomu teď i zámek. Jsem přesvědčen, že Čechy pod Kosířem mají obrovský potenciál a stanou se místem, které budou turisté hojně navštěvovat,“ uvedl Jiří Rozbořil, hejtman Olomouckého kraje.

Zámek bude mít tři prohlídkové trasy. Trasa A zavede návštěvníky do interiéru jižního křídla zámku zařízeného ve stylu doby Františka Josefa II. Silva Taroucy z přelomu 19. a 20. století a vyzdobeného díly Josefa Mánesa. „Obrazů tohoto významného umělce tu máme celkem čtrnáct a v současné době není v České republice žádný jiný prostor, kde by bylo na jednom místě tolik jeho děl,“ doplnil Břetislav Holásek.

Druhá trasa provede návštěvníky zámeckým parkem a také dříve nepřístupnou Červenou věží. Třetí trasa C přinese ojedinělou filmovou expozici Jana a Zdeňka Svěrákových.

Rekonstrukce ale není zdaleka u konce, nyní se rekonstruuje přízemí, kde bude mít olomoucké Vlastivědné muzeum umístěný archeologický depozitář. V muzeu bude také kavárna a ve zbývajícím prostoru hotel s restaurací a wellness zónou.

Čtěte více:

Autoři | Foto commons.wikimedia.org

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.