čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Nově zrekonstruované rozárium se dnes otevírá pro veřejnost

Od 1. dubna se otevírá v Olomouci nové rozárium a zahajuje se tak návštěvnická sezóna, společně také s městskými parky. Do nově zrekonstruovaného rozária můžete přijít na piknik, zahrát si pétangue a nebo jen tak strávit příjemný den.

Olomoucké rozárium v Bezručových sadech prošlo v posledních třech letech velkou moderní rekonstrukcí a nyní je otevřeno pro všechny návštěvníky. Rozárium jako součást botanické zahrady Výstaviště Flora Olomouc vzniklo v 70. letech.

Dříve na této tříapůlhektarové ploše byla městská skládka odpadků, dnes na tomto samém místě stojí netradiční růžová zahrada s expozicí 10 000 keřů a více než 400 domácích i světových odrůd. „V tomto ročním období se ještě tento prostor logicky nemůže předvést v celé své nádheře, už letos v létě by tomu ale mělo být jinak,“ slibuje Jiří Uhlíř, ředitel společnosti Výstaviště Flora Olomouc, která rozárium spravuje.

„Podařilo se nám rehabilitovat architektonicky velmi významný prostor, který je novým bodem v mapě veřejných prostranství města. Právě to bylo hlavním smyslem obnovy rozária, která se uskutečňuje v návaznosti na řešení celého území unikátních městských parků,“ uvedl při zahájení provozu areálu primátor města Olomouce Antonín Staněk. „Kromě toho, že má rozárium ambici stát se znovu chloubou olomouckých zahrad, ožije a především umožní nové propojení z ulice 17. listopadu do centra města,“ vyzdvihl novou funkci areálu primátor.

Rozárium má zcela nový vstup z ulice 17. listopadu, kde už nyní stojí také nové informační centrum, které spojuje s celým areálem zahradní pergola, kolem které budou vysazeny růže. Celá proměna rozária se řídila studií zahradního architekta Zděňka Sendlera, který navrhl prostor rozária tak, aby sloužilo i k trávení volného času.

Pro návštěvníky, kteří přijdou do rozária relaxovat, budou dřevěné lehací plochy, určené pro odpočinek. Stylové stříšky nad nimi poskytnou v parních dnech příjemný úkryt před sluníčkem. Zanedlouho v rozáriu vyrostou i pohodlné travnaté plochy pro piknik. Nové informační panely u záhonů s růžemi budou sloužit i jako noční osvětlení, čímž dodají hlavně večer rozáriu jedinečnou atmosféru. Další součástí prostoru je plocha pro hru pétangue anebo nové vodní prvky. „Kompletně nové jsou rozvody vody, elektřiny i kanalizace. V prostoru jsme instalovali podzemní nádrže na zadržování dešťové vody. V rámci první etapy prošly obnovou také betonové plochy a cesty, nově jsou vysázeny stromy. Celkově jsme do areálu investovali téměř 33 milionů korun,“ sdělil investiční náměstek primátora Filip Žáček.

Zrekonstruované rozárium je tedy už nyní všem přístupné, dříve byl vstup do areálu i do navazující botanické zahrady symbolicky zpoplatněn, dneškem mají všichni návštěvníci vstup zdarma. „Jak je však u podobných prostor všude ve světě obvyklé, ve večerních hodinách se bude areál zamykat, aby se zabránilo nežádoucím projevům nočního vandalismu,“ podotkl ředitel olomouckého výstaviště.

K realizaci Rozária pomohly městu evropské dotace. Celá obnova je plánována do tří etap, v budoucnu bychom se tedy měli dočkat ještě návštěvnického centra a zázemí rozária.

Čtěte více:

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Zdeněk Koutný

To byl docela dobrý trapas, když se u vstupu konal raut a na druhé straně se ještě rozárium dodělávalo. Chválím vás za aranžmá záběrů, na kterých to není vidět. ;-) Horká jehla, stejně jako olomoucký kemp.

pátek, 1. dubna 2016, 16:28

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.