pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Olomouc zažije první tvarůžkový festival, návštěvníky čekají zajímavé recepty a pestrý program

První ročník tvarůžkového festivalu zažije město Olomouc už 16. dubna na Horním náměstí. Návštěvníci se mohou těšit na tvarůžkové speciality, regionální pivovary a to vše v doprovodu s hanáckými hudebníky.

Je libo tvarůžky pečené, smažené, na sladko, anebo jen ty klasické? Sdružení cestovního ruchu si společně s městem Olomouc, Střední Moravou a A.W.Loštice pro vás poprvé připravili tento nový festival.

„Tvarůžky k Olomouci neodmyslitelně patří, v tuzemské gastronomii je to jeden z nejspecifičtějších regionálních produktů, známý i za hranicemi České republiky. Věříme proto, že nový festival tuto tradiční regionální specialitu odpovídajícím způsobem oslaví a ještě zvýší její popularitu,“ uvedl náměstek primátora Pavel Urbášek. Jak dodal, historie tvarůžků se prokazatelně píše přinejmenším už od 15. století. „Svůj festival si v Olomouci tedy nepochybně zaslouží.“

Netradiční recepty si pro festival z tohoto výrazného sýra s typickou vůní připraví šest restaurací, které mají s úpravou tvarůžků velké zkušenosti. Návštěvníci si z jídelníčku mohou vybrat třeba tvarůžkové šléšky s domácí slaninou a špenátovými listy, jezdeckou zelňačku, pečenou bramboru s tvarůžkem anebo tvarůžkový guláš. K takovýmto specialitám bezpochyby patří i dobré pivo, které si pro návštěvníky na festivalu připraví regionální pivovary, jako jsou Chomout, Kosíř a Litovel.

Festival bude v sobotu 16. dubna od 10 do 16 hodin nabitý pestrým programem. Hosté se mohou těšit na Hanácký farmářský trh, řemeslný jarmark, koncerty jako je například Pásmo hanáckých písní a tanců nebo hanácký bigbít v podání kapely Stracenej Ráj a další. V neposlední řadě jsou na programu také soutěže a kvízy pro dospělé i děti či tvůrčí dílna pro děti.

 

Čtěte více:

Autoři | Foto commons.wikimedia.org

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.