čtvrtek 28. března 2024 Soňa

V rámci akce Brány památek dokořán se tento rok otevře veřejnosti evangelický kostel u Bristolu

V pondělí 18. dubna budou mít návštěvníci jedinečnou možnost nahlédnout do Kostela Českobratrské církve evangelické v Olomouci. Nejen, že se v jeho útrobách odehraje koncert, lidé budou moc vystoupat i na věž nebo si prohlédnout kostel z paluby Ololodi. To vše je umožněno lidem v rámci 4. ročníku akce Brány památek dokořán.

Kostel Českobratrské církve evangelické naproti Bristolu byl minulý rok zapsán na seznam kulturních památek. Od 15:00 do 21:00 mají lidé šanci si ho prohlédnout že všech možných úhlů pohledu. Každou celou hodinu bude návštěvníkům k dispozici průvodce. Posluchači se dozví o stavbě a historii kostela, o architektuře i autorovi kostela Otto Kuhlmannovi. V 17:00 se odehraje speciální prohlídka, která bude věnována zvonu a věžním hodinám.

„V 18:00 hodin přeruší komentované prohlídky koncert Konzervatoře Evangelické akademie, v rámci kterého si hosté budou moci vychutnat známé skladby J. S. Bacha, L. van Beethovena a dalších hudebních velikánů,“ řekl vedoucí oddělení kultury olomouckého magistrátu Radim Schubert. 

Od 18:00 do 21:00 bude navíc vody kolem kostela brázdit Ololoď. „Nástupní místo je však tentokrát oproti běžnému provozu lodi přímo u evangelického kostela,“ přibližuje Radim Schubert.

„Při příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel je každý rok zpřístupněna vždy jedna památka. Loni to byl Husův sbor, předloni Konventní zahrada Klášterního Hradiska a v roce 2013 Korunní pevnůstka,“ vyjmenovává náměstek primátora města Olomouce Pavel Urbášek. „Věřím, že i příští rok se nám podaří zajistit zajímavý program na místě, které je během roku obyvatelům města jinak skryto,“ říká náměstek.

Evangelický kostel nad řekou Moravou na spojnici ulic Husova a Blahoslavova vznikl kvůli sporům mezi Čechy a Němci ohledně používání tzv. Červeného kostela. Českobratrská církev evangelická započala se stavbou kostela v prvních válečných dnech první světové války. Kostel s několika sály pro nedělní školu, mládež a biblické hodiny byl kvůli válečným potížím dostavěn až roku 1920. Interiér byl upraven v letech 1987–88 podle projektu architekta Bartáka. Zvon ve věži pochází z Červeného kostela.


Čtěte více:

Autoři | Foto Wikipedia

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.