pátek 29. března 2024 Taťána

Během festivalu Noc literatury se se budou úryvky z knih číst na náměstí i v parkánových zahradách

Již potřetí zavítá do Olomouce oblíbený literární festival Noc literatury, který začal jako projekt Českých center. Princip akce je jednoduchý – představit to nejnovější ze světové literatury a ještě k tomu na netradičních místech. Každý rok jsou vybírány úryvky ze současné literatury, která je v češtině teprve čerstvě vydaná nebo se na jejím vydání intenzivně pracuje.

Akce proběhne ve středu 11. května 2016 po celé České republice. Číst se bude od 18 do 23 hodin na pěti stanovištích – na Horním náměstí před budovou Českého rozhlasu, ve sborovém sále Moravského divadla, v historické expozici Vlastivědného muzea, v parkánových zahradách FF UP (stanoviště Knihovny města Olomouce) a v zadním traktu Divadla na cucky na Wurmově 7 (stanoviště Vědecké knihovny v Olomouci). Těšit se mohou návštěvníci i na pestrou plejádu osobností, které budou úryvky předčítat. Své hlasy interpretovaným dílům propůjčí například Dita Vojnarová z Českého rozhlasu Olomouc, z Moravského divadla Olomouc například ředitel Pavel Hekela či Iva Plíhalová a z Divadla na Cucky Zdeňek Vévoda nebo Petra Dosoudilová.

Návštěvníci uslyší úryvky celkem ze třinácti světových děl. Z těch nejzajímavějších můžeme zmínit rodinnou kroniku Pokračovatel rodu nizozemského autora Alexandra Münninghoffa, irský román Parádní jízda Josepha O’Connora nebo první díl trilogie Havraní kruhy norské autorky Siri Pettersenové Ódinovo dítě.

Čtení se opakuje každou celou hodinu. Poté následuje 10–15 minut pauza na přechod na další stanoviště, aby si každý návštěvník mohl poslechnout v průběhu jednoho večera co nejvíce textů. Přesné časy jednotlivých čtení a další informace jsou k dispozici na webu Vědecké knihovny v Olomouci a na facebookové stránce Noc literatury Olomouc 11. května 2016.

V Olomouci se akce poprvé uskutečnila v roce 2014. Letos se na její organizaci spolupodílejí Vědecká knihovna v Olomouci, Knihovna města Olomouce, Vlastivědné muzeum v Olomouci, Český rozhlas Olomouc, Moravské divadlo Olomouc a Divadlo na cucky. 

Čtěte více:

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.