pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Tajemství zazdění Lomené galerie odtajněno

Jestli jste v tomto týdnu šli z náměstí Republiky ke svatému Mořici, mohli jste si všimnout, že Lomená galerie je čistě bíla a zdánlivě zavřená. Neznamená to konec, pouze nový začátek. Sdružení Artnative, které se o chod galerie stará, jednou za rok prostor vyčistí, přemaluje a dá možnost novým projektům. To co můžete vidět na Denisově ulici dnes, je jeden z nich.

Dva roky zpátky byl průchod nevábným místem, kterému se olomoučtí občané raději vyhýbali. Tuto situaci se rozhodlo změnit už zmíněné sdružení Artnative, které přišlo s nápadem udělat z podchodu  street art galerii. Poté co od Vlastivědného muzea vlastníka podchodu získali zelenou mohli svůj plán plně realizovat. Lomená galerie se otevřela mladým kreativním lidem, kteří udělali z nevzhledného podchodu jedno z kultovních míst olomoucké umělecké scény. 

Ve čtvrtek 28. dubna proběhla netradiční vernisáž s procházkou s názvem XY, která spojuje činnost několika olomouckých nezávislých galerii. Letos proběhl druhý ročník a byl zaměřený na ostravskou uměleckou scénu. Artnative se rozhodlo zapojit a při té příležitosti i poskytnout prostor Lomené galerie novým umělcům. Proto jí v úterý 26. dubna v ranních hodinách nabílili, čímž podchod připravili pro instalaci Petra Švolby a Martina Kubicy. Oba umělci jsou studenty Katedry sochařství Umělecké fakulty Ostravské univerzity v Ostravě a svoje dílo se rozhodli pojmout poněkud netradičně. V minulosti byl dům na rohu Denisovy a Univerzitní ulice bez průchodu, ten do něj byl proražen až se vznikem koňské dráhy. Švolba a Kubice čistě bílou Lomenou galerii uzavřeli a symbolicky tím vrátili proraženou hmotu zpátky do domu. Uzavření průchodu působí nepatřičně a vytrhává kolemjdoucí z jejich každodennosti. V rámci vernisáže, pak byl pak prostor částečně otevřen, čímž vznikl průzor, kterým mohou kolemjdoucí nahlédnout do útrob domu. Průchod, který všichni znají plný barev, abstraktních tvarů a bytostí z krajiny fantazie, je nyní  sterilně čistý, čímž vzniká vskutku nezvyklý zážitek.

Lomená galerie bude za krátký čas opět otevřena novým projektům a dá příležitost dalším umělcům se prezentovat. Sdružení se rozhodlo do budoucna oslovovat umělce, kteří by přišli s koncepcí pro celou galerii a kteří by vytvořili jednotné dílo. Stále platí, že Lomená galerie je dynamickým prostorem, který neustále mění svou expozici.

Čtěte více:

Tisková zpráva | Foto Václav Podlešák, Monika Abrhámová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.