úterý 16. dubna 2024 Irena

Moravské divadlo zve na další balet Čajkovského

Moravské divadlo v Olomouci uvede dnes večer balet Spící krasavice Petra Iljiče Čajkovského. Na konci března tak bude mít divadlo v repertoáru všechny tři balety tohoto ruského skladatele. Uvádí také Louskáčka a Labutí jezero. Nový baletní titul připravili choreografka Hana Vláčilová a režisér Robert Balogh, kteří se již podíleli na divácky mimořádně úspěšné inscenaci Labutího jezera. Orchestr řídí dirigent TomášHanák. Novinářům to dnes řekli zástupci divadla.

"Spící krasavice patří k nejvyzrálejším dílům Čajkovského. Marně bychom zdehledali prázdná, plochá místa, jež se v ranějších skladbách přece jen občasvyskytnou. Skladatel dovede hudbou takřka vyprovokovat zamýšlený tanečnípohyb. Vyvolává a kouzlí nejen nálady pohádky, ale prostřednictvím hudbykaždému srozumitelně vypravuje samotný její děj," uvedl autor hudebníhonastudování a dirigent Tomáš Hanák. Šéf olomouckého baletního souboru Balogh znovu přizval ke spolupráci nachoreografii bývalou primabalerínu pražského Národního divadla Hanu Vláčilovou. "Je tam mnoho malých rolí, počítá se s velkým ansámblem. Nášsoubor přitom čítá 33 tanečníků. Také proto jsem znovu oslovil HanuVláčilovou, která dokázala adaptovat a upravit tento velký klasický titulpro náš baletní soubor, aniž by došlo ke ztrátě kvality," uvedl Balogh. V hlavní roli Růženky se představí alternující Yui Kyotani a KarolinaZarach. V roli prince se vystřídají hned tři sólisté Ivo Jambor, ArkadiuszOrlowski a Patryk Mielewczyk. "Hrál jsem prince už v Labutím jezeru, takžemůžu srovnávat. Obě role jsou náročné, každá jiným způsobem. Zatímco Labutíjezero obsahuje temnější momenty, Spící krasavice je krásná pohádka procelou rodinu," uvedl Jambor. V rolích Dobré a Zlé víly se budou střídat Jelena Iliina a Irina Laptěva. 

Tvůrci slibují romantickou podívanou s poutavou scénou a kostýmy. Balogh oslovil svého tradičního spolupracovníka Eduarda Přikryla, který už navrhlscénu k Louskáčkovi. Podle režiséra se shodli na efektní scéně vycházejícíz barokního divadla. Kostýmy vytvořil držitel Ceny Thálie i Českého lvaJosef Jelínek, který vycházel z módy období Ludvíka XIV. 

Balet Spící krasavice měl světovou premiéru 15. ledna 1890 v Petrohradu vchoreografii Maria Petipy. V Moravském divadle Olomouc byla Spícíkrasavice, tehdy pod názvem Šípková Růženka, naposledy uvedena v roce 1996v choreografii a režii Igora Ostapenka. (lb/čtk)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.