pátek 29. března 2024 Taťána

Design ovládne Pevnost poznání, v pátek se tam bude konat PechaKucha Night

V měsíci červnu se o slovo hlásí jedenácté vydání PechaKucha Night Olomouc. A organizátoři zvou do příjemného Laudonova sálu v Pevnosti poznání. Akce tentokrát nese podtitul: "Krásné je krásné pouze tehdy, pokud je současně i funkční," a jemu podléhal i výběr prezentujících.

Podtitul akce má odkazovat na disciplínu designu. Design má kořeny v řemesle a zrodil se díky průmyslové revoluci, kdy došlo ke zautomatizování výroby a byla potlačena role řemeslníka. Vznikla ale potřeba člověka, který by navrhoval formu předmětu a postup jeho výroby. Dnes má design různé podoby, od grafického, přes produktový až po autorský. Všechna jeho odvětví mají ale jedno společné, a to propojovat funkční a estetickou stránku věci a dodávat výrobku přidanou hodnotu.

Mezi hosty se přirozeně představí hlavně designéři. Ale prostor k prezentaci dostane třeba i olomoucká knižní dílna Parapet Books & Papers. V jejich práci se prolíná řemeslo s potřebou kvalitního designu. Pozvání do Olomouce přijal i Jakub Petr, který působí v rodinné firmě Sklo Petr a zastává tam funkci designéra, skláře i vizionáře. Ve své práci se neomezuje na tradiční výrobní postupy, ale rád experimentuje a posouvá jejich hranice. V tandemu svou prezentaci přednese Markéta Držmíšková a Petr Hák. Markéta se věnuje designu keramiky a porcelánu a Petr nábyktu. Za společnou práci loni získali prestižní ocenění Czech Grand Design v kategorii objev roku. Mezi dalšími se představí šperkařka Nastassia Aleinikava, Aleš Loch a Jan Ševela s projektem Playbot nebo organizátoři ostravské přehlídky designu Meat Design Ostrava.

„Design je disciplína, která nás baví, ale v Olomouci se jí věnuje málokdo. Proto jsme jí chtěli věnovat jedno vydání PechaKucha Night. Myslíme, že se nám podařilo sestavit zajímavý výběr. Co nás také těší je, že na akci vystoupí Parapet Books & Papers a HogoFogo Design, kteří působí v Olomouci,” komentuje výběr prezentujících organizátorka Alžběta Smejkalová.

„Zároveň jsme chtěli poukázat na pravý význam slova design. Slovo design je obecně hodně nadužívané, nesprávně používané a někdy se jedná pouze o marketingový tah, který má zdůvodnit vyšší cenu výrobku,” dodává k volbě tématu Ondřej Nosek. „My chceme vyzdvihnout tu pravou funkci designu, a to je, že designový výrobek s sebou nese přidanou hodnotu. Tak doufáme, že to přirozeně vyplyne z jednotlivých prezentací,” doplnila Alžběta Smejkalová.

Design osídlí Pevnost poznání v pátek 3.6. Hlavní program začne jako vždy ve 20.20. Prostory sálu budou veřejnosti přístupné od 19.00. Vstupenky bude možné koupit na místě, předem je možné je zakoupit online na www.GoOut.cz.

Čtěte více:

Tisková zpráva | Foto PechaKucha Night

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.