pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Program kin oživí česká sci-fi Ikarie XB 1

Národní filmový archiv uvádí v červnu do kin český vědecko-fantastický film Ikarie XB 1 z 60. let minulého století. Během příštího týdne jej budou mít příležitost vidět i diváci v Olomouci.

Snímek uvede kino Premiere Cinemas v Galerii Šantovka v úterý od sedmi hodin večer v rámci cyklu Premiere EXTRA. Ten filmovým fanouškům pravidelně přináší nově uvedené klasické filmy, nebo umělecké snímky, které se často nedostanou do široké distribuční nabídky.

Ikarii XB 1 natočil v roce 1963 režisér Jindřich Polák, později tvůrce televizních fenoménů jako Pan Tau či Návštěvníci. Na scénáři se spolu s ním podílel jeden ze zásadních filmařů československé nové vlny Pavel Juráček. Při psaní se inspirovali dílem slavného polského spisovatele science fiction Stanislawa Lema, konkrétně knihou K mrakům Magellanovým, ze které si půjčili některé motivy.

Spisovatel Stanislaw Lem

Příběh se točí okolo dobrodružné vesmírné cesty a astronautů, kteří se jí účastní. Soustředí se na vykreslování psychického stavu postav, který se při podobně časově i psychicky náročném poslání pochopitelně mění, stejně jako napjaté vztahy mezi jednotlivými členy posádky. Situaci navíc zkomplikuje nečekaný střet s cizí vesmírnou lodí, kterou je posádka Ikarie nucena prozkoumat.

Jedno z nejznámějších českých sci-fi se v době svého vzniku dočkalo řady příznivých ohlasů. Některé zde použité filmařské postupy se pak dokonce staly inspirací i pro zahraniční filmové tvůrce, často se mluví o tom, že z Ikarie čerpal i Stanley Kubrick při natáčení svého kultovního filmu 2001: Vesmírná odysea. Pokud tedy máte rádi sci-fi a neodradí vás stáří filmu, Ikarii XB 1 byste si na velkém plátně určitě neměli nechat ujít.

Čtěte více:

Autoři | Foto imdb.com; wikipedia.org

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.